Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I Eskilstuna har bara var fjärde socialsekreterare som tar beslut om ekonomiskt bistånd en socionomexamen. Foto: Linn Wåhlstedt/Sveriges Radio.

Socialsekreterare saknar rätt examen

Socialstyrelsen: Måste ha juridisk kunskap.
1:55 min

Mer än hälften av de socialsekreterare som tar beslut om ekonomiskt bistånd i Sörmlands kommuner saknar en socionomexamen. Det är den i särklass största andelen i landet.

Förra året fick sju procent av sörmlänningarna hjälp av socialtjänsten för att de inte kunde klara sin egen försörjning, mer än i något annat län i Sverige. Samtidigt saknar personalen som tar emot ansökningarna om försörjningsstöd den formella utbildning som Socialstyrelsen anser att de bör ha.

I landet i stort har 84 procent av socialsekreterarna som jobbar med ekonomiskt bistånd en socionomexamen. Men i Sörmland ligger andelen på bara 47 procent, enligt en rapport som Socialstyrelsen släppte idag.

Inget annat län är i närheten av att ha så låg andel socionomer. Det län som är nästsämst är Östergötland med 71 procent andel socionomer.

Anette Agenmark, utredare på Socialstyrelsen, menar att det är viktigt att personalen på socialtjänsten har en gedigen utbildning, och att de som söker bistånd för träffa kompetent och välutbildad personal.

– Det är väldigt mycket myndighetsutövning och då måste man dels känna till den lagstiftning som finns kring socialtjänsten men även förvaltningsrätt och andra system, säger hon.

Allra lägst andel socionomer är det i Eskilstuna och Gnesta. Om man räknar bort Torshälla, som har en högre andel socionomer, och istället tittar på centrala Eskilstuna, har mindre än var fjärde socialsekreterare som tar beslut om ekonomiskt bistånd en socionomexamen. I Gnesta har bara en av fem i samma kategori en socionomexamen.

Samtidigt har personalen i Eskilstuna högre arbetsbelastning än rikssnittet. Varje handläggare har ansvar för 45 hushåll i månaden, i snitt.

Flera av socialsekreterarna i Eskilstuna är beteendevetare, enligt Akademikerförbundet SSR. Det kan hänga ihop med att Mälardalens högskola har ett beteendevetarprogram, enligt fackförbundet. När studenterna utexaminerats söker de jobb här i regionen, och får då bland annat tjänster som socialsekreterare.

Men Anette Agenmark på Socialstyrelsen menar att en socionomexamen är att föredra, eftersom den är bredare och tydligare inriktad på arbete inom socialtjänsten.

– Den innehåller moment som både inriktar sig på det beteendevetenskapliga och den rättskunskap man måste ha kännedom om, och den samhällskunskap man måste ha kännedom om.

Socialstyrelsen lyfter också fram antalet år inom yrket som en viktig faktor. Där ligger Eskilstuna bättre till än många andra kommuner. Sämst i Sörmland är Strängnäs, där bara en tredjedel av socialsekreterarna har jobbat i mer än två år.

Andel socionomer bland socialsekreterare som tar beslut om ekonomiskt bistånd:

Vingåker: 100 %
Nyköping: 68 %
Katrineholm: 65 %
Flen: 63 %
Strängnäs: 62 %
Oxelösund: 33 %
Eskilstuna (utom Torshälla): 24 %
Gnesta: 20 %
Trosa: uppgift saknas

Riket 84 %

Andel socialsekreterare som har jobbat i mer än två år:

Oxelösund 83 %
Eskilstuna: 71 %
Vingåker: 67 %
Flen: 63 %
Katrineholm: 59 %
Nyköping: 46 %
Gnesta: 40 %
Strängnäs: 39 %
Trosa: uppgift saknas

Riket: 67 %

Antal ärenden per socialsekreterare och månad:

Katrineholm: 47 st
Eskilstuna: 45 st
Flen: 42 st
Vingåker: 38 st
Strängnäs: 33 st
Nyköping: 27 st
Oxelösund: 27 st
Gnesta: 22 st
Trosa: uppgift saknas

Riket: 35 st

Siffrorna bygger på uppgifter från april 2014.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".