Susanne och Anders Delséus hus går inte att värdera fram tills att vägbygget startar. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
Lyssnartips / Publiknätverket

Deras hus kan rivas när väg 56 ska byggas om

Anders Delséus: Vi är livegna
6:20 min

För två år sedan presenterades de första alternativen på vägsträckning och för två veckor sedan fick de boende veta om de ligger inom den korridor som valdes. En familj av de nio hushålls som berörs är Susanne och Anders Delséus och deras tre barn.

Väg 56 mellan Gävle och Norrköping ska bli rakare och säkrare. På flera håll planeras nu nya sträckningar och en av den är sträckan Äs-Alberga.

Nu har processen kommit så långt att en 500 meter lång korridor setts ut där vägen ska dras. Exakt var i korridoren vägen kommer gå ska en konsult utreda. Hur vägen dras inom korridoren är helt avgörande för de hushåll som ligger sär.

Enligt Trafikverket rör det sig om 13 fastigheter och nio hushåll. Ett av dem är Susanne och Anders Delséus och deras tre barn.

– För det första har vi ingen möjlighet att sälja huset eftersom det saknar värde idag.

I familjens bibliotek ligger inredningen till badrummet som skulle renoveras. Men när beskedet om att huset kan beröras mer eller mindre direkt av den nya vägdragningen kom renoveringslusten av sig.

Att vägen dras om och eventuellt kräver att huset rivs är inte det största problemet enligt Susanne och Anders Delséus. Det som är problematiskt är att det tar sån tid att få besked.

– Om det är så att huset ska rivas vill vi gärna veta det nu så att vi kan etablera oss på annan ort eller i närheten här så att barnen kan gå skolan klart någonstans. 

För två år sedan presenterades de första alternativen på vägsträckning och för två veckor sen fick de boende veta om de ligger inom den korridor som valdes.

Som det ser ut nu sker byggstart någon gång mellan 2020 och 2025. Men enligt Trafikverket borde de i dagsläget kunna presentera en mer exakt väglinje för de berörda hushållen redan vid årskiftet 2015-2016.

Men för paret Delséus innebär det ändå en väntan till byggstart om flera år i och med att det är först som Trafikverket gör en riktig värdering av huset ifall det ska rivas.

– Livet blir väldigt osäkert när man inte vet. Vi är livegna. Vi tillhör ju staten idag, säger Anders Delséus.

Ulrica Eriksson är Trafikverkets projektledare.

– Självklart väger vi in alla synpunkter, men vi har gjort bedömningen att 30-talet hushåll kommer att få det bättre utan den här genomfartstrafiken. Men med en förbifart kan det innebära att enstaka fastighetsägare kan påverkas negativt istället. Men Trafikverket har ansvaret för att hitta den bästa lösningen för samhället. Det är en demokratisk process som tar väldigt lång tid och man ska ha möjlighet att tänka till och tycka till.

Lyssnartips

Det här inslaget kom helt eller delvis till genom ett tips till vår publikredaktör.

 

Hör av dig till oss om din vardag så att vi tillsammans kan göra Sörmlands bästa radio.

 

Ring 016-16 16 63

 

Läs mer om Publiknätverket och följ oss gärna i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".