"Misslyckad integrationspolitik bakom gängkriminalitet i Eskilstuna"

Jimmy Jansson (S): Det är aldrig okej att begå brott.
1:34 min

Jari Puustinen, Moderaternas gruppledare i Eskilstuna, hävdar att misslyckad integrationspolitik ligger bakom gängkriminalitet i Fröslunda, Lagersberg, Skiftinge och Årby.

I en rapport från rikskriminalpolisen, och som P4 Sörmland rapporterade om förra veckan, pekas bland annat Eskilstuna ut som en av minst 22 orter där gängkriminalitet förekommer. Områdena i Eskilstuna är Fröslunda, Lagersberg, Skiftinge och Årby.

Moderaterna i Eskilstuna anser det vara ett resultat av misslyckad integrationspolitik.

Men att påstå att en dålig integrationspolitik är orsaken till att det finns gängkriminalitet i Eskilstuna är att förenkla verkligheten. Det säger Jimmy Jansson socialdemokrat och kommunstyrelsen ordförande i Eskilstuna som svar på moderaten Jari Puustionens utspel tidigare idag.

– Det spelar ingen roll hur ointegrerad du är eller vilka personliga problem du har. Det är aldrig okej att begå brott.

Enligt moderaten Jari Puustinen har den rödgröna majoritetens politik skapat stora klyftor i Eskilstuna, och att det är en misslyckad integration som ligger bakom gängkriminaliteten i kommunen.

– Vi har en skola som har stora utmaningar, det saknas fritidsgårdar på platser där det borde finnas och man har skapat väldigt stora klyftor i Eskilstuna.

Ansvaret för integrationen har de senaste åren legat på integrationsministern, i alliansens regeringen säger Jimy Jansson. Däremot är han överens med Jari Puustinen om vilka satsningar som krävs för att minska klyftorna.

– Självklart ska människor jobba, självklart ska skolan prioriteras. Det är viktigare en stora skattesänkningar.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".