Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio.

Staffan Olsson tror på seger mot fysiskt Lettland

Förbundskaptenen Staffan Olsson: Jag tror att det kommer bli en ganska tuff match
2:28 min

Sveriges handbollsherrar inleder på torsdagen kvalet till EM 2016. Förbundskaptenen Staffan Olsson tror på seger

– Jag tror att det kommer bli en ganska tuff match. Våra motståndare är ett ganska stort och fysiskt lag. Jag hoppas och tror att vi ska ta två poäng. Vi har bra koll på dem, säger Staffan olsson till P4 Sörmland. 

Meritmässigt är det Sverige som har övertaget inför EM-kvalpremiären. Lettland har aldrig kvalat in till ett internationellt mästerskap, medan Sverige kan skryta med 19 mästerskapsmedaljer på herrsidan. Länderna har bara mötts två gånger tidigare, båda i maj 2007, och Sverige vann båda (39-28 och 31-27).

Men sett till fysiken så slår letterna svenskarna på fingrarna. Elva av 17 spelare i den lettiska truppen mäter över 1,90 meter, 15 av 17 över 1,85.

Störst av alla är 24-årige högernian Dainis Kristopans som, enligt det lettiska förbundet är 211 cm lång och väger 136 kilo (även om Kristopans slovakiska klubblag Tatran Presov försöker göra honom ännu större: 217 cm).

– Det är en av världens största handbollsspelare, och de har ju flera andra som är stora också. Det gäller att vi är beredda och står upp ordentligt, säger Ola Lindgren till TT.

Han och förbundskaptenskollegan Staffan Olsson har haft truppen samlad på spelorten Nyköping under veckan, för första gången sedan platsen i VM i Qatar i vinter säkrades i juni.

Kim Andersson är tillbaka i landslaget för första gången på över ett år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".