1 av 3
Fartyget Kertu anländer till Oxelösunds hamn. Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.
2 av 3
Fartyget Kertu anländer till Oxelösunds hamn. Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.
3 av 3
Björn Meijer vid Kustbevakningen. Foto: Fredrik Lorenzoni/Sveriges Radio.

Olycksdrabbat fartyg transporterat till Oxelösunds hamn

Kustbevakningens stabchef Björn Meijer: Hade man inte gjort något hade fartyget nog sjunkit
1:02 min

Lastfartyget Kertu har nu kommit in till Oxelösunds hamn efter att det gått på grund utanför Landsort i går morse.

Kustbevakningen hade med anledning av det grundstötta fartygets ankomst till Oxelösund en presskonferens idag. Fartyget bogserades sakta in mot Oxelösund med hjälp av Kustbevakningens stora fartyg KBV 002 som stöttade vid sidan och en bärgare.

Fartyget, som anlände vid lunchtid, ska undersökas av dykare och framöver kommer det flyttas till ett varv, men hur länge det kommer ligga i Oxelösunds hamn är oklart

– Det fanns ingen fara för människoliv. Men det fanns risk för miljön så vi tog dit ett mindre fartyg för att skaffa oss en bild, säger Kustbevakningens stabschef Björn Meijer.

Hade man inte gjort något hade fartyget nog sjunkit, hela lastrummet var fyllt med vatten vid lunchtid igår. Det fanns en risk att plåtarna inte skulle hålla ihop, säger Björn Meijer.

Sjöpolisen i Stockholm har inlett en förundersökning om något brott har begåtts och Kustbevakningen utreder om ett miljöbrott har begåtts eftersom olja kommit ut i vattnet.

Kustbevakningen kommer bland annat att dyka vid platsen.

– Transportstyrelsens sjöfartsinspektion ska göra en bedömning av hur sjövärdigt det här fartyget är och därefter kommer man att vidta någon åtgärd i hamnen om det är nödvändigt. Sedan kommer det att transporteras till något varv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".