Val 2014

Alliansen i Vingåker öppnar dörren för samarbete med SD

1:47 min

Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna har tillsammans med Vägen till livskvalitet öppnat dörren för samarbete med Sverigedemokraterna. Det säger Timo Granetin, Moderaterna.

Han säger att dessa partier kan tänka sig samarbete med Sverigedemokraterna i vissa frågor, som vård, skola och omsorg i ett så kallat samverkansavtal.

– Vi har kommit överens om att vi ska ha ett samverkansavtal. De ska vi ju inte nonchalera. De måste vi ju prata med, säger Timo Granetin, Moderaterna.

Vad är skillnaden mellan ett samverkansavtal och att man samarbetar?

– Det är ju att vi inte helt konkret håller med i alla frågor. De har ju sina radikala frågor och de kommer vi inte stödja. De har ju fått 17 procent av rösterna i Vingåker och kan vi inte bara glömma bort dem.

Efter valet bildade Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet politisk majoritet, men i praktiken är det 15 mandat mot oppositionens 15 eftersom Sverigedemokraterna inte lyckats ett av de fem mandaten och därmed fylla de totalt 31 mandaten i kommunfullmäktige.

Det innebär att lotten kan avgöra vem som blir ordförande i kommunfullmäktige och i nämnder inklusive kommunstyrelsen.

Annelie Bengtsson, Socialdemokraterna, är kritisk till Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna.

– Moderaterna i Vingåker går tvärtemot vad Moderaterna på riks säger, det är att de inte ska sätta sig i en beroendeställning till Sverigedemokraterna. Det är ju stick i stäv.