Smakstart för Sverige mot Lettland i Nyköping

Sverige fick en smakstart i kvalet till handbolls-EM 2016 med segern mot Lettland, 33-23 i Rosvallahallen i Nyköping igår. 

Samtliga Guif-spelare, Helge Freiman och Victor Östlund gjorde mål och det gjorde även Nyköpingssonen Lukas Karlsson och ex-Guifaren Mattias Zachrisson.

Vinsten gav dessutom ett par positiva besked:

Kim Andersson är tillbaka. Och på positionen som vänsternia var hålet efter Kim Ekdal Du Rietz inte allt för djupt.

Det är två månader sedan de svenska handbollsherrarna senast spelade en landskamp. Då säkrades en plats i VM i Qatar i vinter.

På torsdagskvällen inledde Ola Lindgrens och Staffan Olssons mannar nästa kvalresa - den mot EM i Polen 2016 - med en övertygande seger mot Lettland.
-Vi gör en väldigt bra första halvlek och vi dominerar ju matchen från början till slut, säger Ola Lindgren.

EM-kvalmatcherna mot Lettland och Slovakien, som spelas på lördag i Bratislava, är de enda tävlingsmatcher Sverige har inför VM.

Den största utmaningen för förbundskaptenerna blir att hitta vem som ska fylla luckan efter Kim Ekdal Du Rietz till vänster i niometerslinjen, sedan den 25-årige Rhein-Neckar Löwen-spelaren valt att sluta i landslaget.

Mot Lettland fick Guif-spelarna Helge Freiman och Viktor Östlund chansen, och Ola Lindgren var nöjd med de båda 22-åringarnas prestationer.

-Bägge gjorde bra insatser, klarade sig bra defensivt och spelade moget anfallsspel.

Tidigare har Jim Gottfridsson varit valet vid sidan av Du Rietz, men Flensburgspelaren lider av sviterna efter en fraktur i foten och får i veckan reda på om han behöver en andra operation - som i så fall skulle göra att han missar VM.

Andra namn som testats på positionen är bland andra Rickard Lönn, Philip Stenmalm och Jonas Larholm.

– Det finns många spelare med olika kvaliteter. Det gäller för oss att hitta det vi vill ha som bidrar till detta laget, säger Ola Lindgren, som mot Lettland kunde glädja sig åt att Kim Andersson var tillbaka i den svenska landslagströjan för första gången på drygt ett och ett halvt år.

Köpenhamns-stjärnan, som tidigare hindrats av en axelskada, matchades sparsamt som högernia och ägnade sig mer åt framspelningar än att skjuta. Ett mål på tre skott blev facit till slut.

– Nu kanske man tänker en halv gång extra innan man börjar skjuta skott som man inte behöver. Nu blir det kanske tuffare på lördag, då får jag bita i det sura och skjuta två gånger till eller något sånt, säger Andersson.

– Det här är lite av ett test för mig själv också. Jag vågar inte planera någonting, jag har blivit besviken förr. Jag tar det dag för dag och förhoppningsvis är jag så pass bra och så pass attraktiv att förbundskaptenerna vill ha med mig till Qatar.

Matchfakta:

EM-kval herrar, grupp 3
Sverige-Lettland 33-23 (18-8) 

Sverige: Niclas Ekberg 6, Fredrik Raahauge Petersen 6, Mattias Zachrisson 4, Andreas Nilsson 4, Helge Freiman 3, Lukas Karlsson 2, Johan Mikael Jakobsson 2, Jesper Nielsen 2, Kim Andersson, Jonas Källman, Patrik Fahlgren, Viktor Östlund.

Lettland: Dainis Kristopans 8, Girts Lilienfelds 5, Ingars Dude 3, Janis Pavlovics 3, Austris Tuminskis 2, Maris Versakovs, Arnolds Straume.

Publik: 2 350.