Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Val 2014

Olika besked i alliansen i Vingåker om samarbete med SD

Partierna i den borgerliga alliansen i Vingåker ger olika besked om de ska samarbeta med Sverigedemokraterna. Moderaterna säger att de är överens om ett samverkansavtal. Kristdemokraterna och Folkpartiet ger motsatt besked.

Igår sa Moderaten Timo Granetin att de kommit överens om ett samverkansavtal med Sverigedemokraterna, men Kristdemokraterna och Folkpartiet säger nej.

Lennart Andersson, gruppledare för Kristdemokraterna, säger att partiet inte ställer upp på något samarbetsavtal eller tekniskt valsamverkan

– Vi har styrelsesammanträde på måndag. Det får stå för honom. Jag är inte alls bekväm med sättet han utrycker det på.

Vad tycker du om det politiska läget i Vingåker?

– Det har varit ett knepigt läge ända sedan valet med stora framgångar för SD och en tom plats. Det kan ju bli någon form av lotteri. Vi är inte bekväma med detta. 

Lars-Gunnar Karlsson, Folkpartiet, säger att hans parti också säger nej.

– Nej, det ställer vi inte upp på. Det är någon misstolkning. Vi går fram med ett gemensamt förslag med VTL tillsammans med alliansen om ordförandeposter.

Det har kommit olika besked från olika partier de senaste dagarna och det politiska läget i Vingåker är högst osäkert.

Efter valet bildade Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet politisk majoritet, men i praktiken blev det 15 mandat mot oppositionens 15 eftersom Sverigedemokraterna inte lyckats ett av de fem mandaten och därmed fylla de totalt 31 mandaten i kommunfullmäktige.

Det skulle kunna bli politisk majoritet i kommunfullmäktige för den borgerliga alliansen i samarbete med Sverigedemokraterna. Den tidigare miljöpartisten Pernilla Hagberg har bestämt sig för att bli politisk vilde och vill samarbeta med allianspartierna.

Då skulle mandatfördelningen bli 16 för de partierna och 14 för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet som nyligen enades om att bilda en majoritet.

Men efter beskedet från Folkpartiet och Kristdemokraterna om att de inte kan tänka sig att samarbeta med Sverigedemokraterna så faller det. Av allt att döma ser det därför ut som att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ska styra Vingåker. Om nu inte nya besked kommer de kommande dagarna.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".