Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Biskopen välkomnar regeringsbeslut om Palestina

Biskopen Hans-Erik Nordin: Svenska kyrkan är mån om fredliga uppgörelser
4:10 min

Biskopen i Strängnäs stift, Hans-Erik Nordin, välkomnar regeringens erkännande av Palestina som stat.

Biskopen ser erkännandet som ett viktigt steg för att få igång fredsprocessen mellan Israel och Palestina, och för att få en tvåstatslösning.

Han menar att våldet på båda sidor riskerar att eskalera när den israeliska regeringen fortsätter att planera för illegala bosättningar på palestinsk mark.

Svenska kyrkans högsta beslutande organ, Kyrkomötet, har sedan tidigare tagit ställning för att Palestina ska bli en fullvärdig medlem i FN.

– Det är ett läge där förhandlingar gått i stå och där extremistgrupper får allt mer röst. Nu mpåste något ske som bryter det. Sveriges röst avgör inte världshändelserna, men om det blir fler som går med vet man inte vad det kan innebära i påtryckningar.

Kan det finnas nackdelar med regeringens beslut?

– En del menar att det inte är folkrättsligt grundat, en stat med tydliga gränser, men våra egna folkrättsexperter har också uttalat sig och sagt att det är i linje med folkrätten, det finsn en regering, ett land, även om gränserna inte är fixerade.

Israel har kallat hem sin ambassadör. Är du förvånad?

– Nej, inte direkt, men det är är klart att om det skulle leda till att Israel behåller sin ambassadör skulle det vara olyckligt. Både Sverige och Svenska kyrkan är mån om att det är fredliga uppgörelser som ska ske och att det inte handlar om att stödja den ena eller andra parten gentemot den andre. Båda parter ska ha rätt till fredlig existens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".