Landstinget skrotar tre nämnder - lägger pengarna på vården

1:44 min

Partierna i landstinget har gjort en bred överenskommelse om att banta den politiska verksamheten och spara tio miljoner kronor, som oavkortat ska gå till sjukvården.

Jonas Lindeberg ordförande för vård för pengarna som drivit frågan i valrörelsen, ser det som ett steg i rätt riktning.

– Vi vill spara mer, men vi får ta lite i taget. Det är ju bra att även de andra partierna inser att man behöver spara på de politiska kostnaderna.

Åsa Kullgren erkänner att det haft betydelse för uppgörelsen mellan majoritetskoalitionen Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet och de tre oppositionspartierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Vård för pengarna, om att lägga ned hållbarhetsnämnden, länssjukvårdsnämnden, och nämnden för habilitering och utbildning. På så vis sparas 10 miljoner kronor som ska gå till vården.

Vänsterpartiet som är ett stödparti till majoriteten har inte tagit ställning i frågan, men ser risker med att samla makten under landstingsstyrelsen vilket kan vara negativt för demokratin.

– Jag sympatiserar med den synpunkten, men man kan också se det som att vi får en effektivare och vassare politisk organisation när man har en rakare befälsordning.

Dialogen har i första hand skett med Moderaterna som är det största oppositionspartiet och det är viktigt att ha en bred överenskommelse när det gäller viktiga organisationsförändringar enligt Kullgren.

Sverigedemokraterna anser att det behövs mer fokus på vården och välkomnar överenskommelsen.