1 av 4
Är det Pintorpafrun som sitter i vagnen på museet? Foto: Carina Söderberg Axelsson
2 av 4
Foto: Carina Söderberg Axelsson
3 av 4
Här lär Beata von Yxkull och hennes fyrspann ha blivit neddragna i vattnet av djävulen. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
4 av 4
Här drog djävulen ned Pintorpafrun, enligt sägnen. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio

Bildspecial: P4 Sörmland jagar spöken på Ericsbergs slott

"På bilden sitter det en kvinna i vagnen..?"
9:40 min

Eftermiddags reporter har övernattat på Ericsberg i hopp om att träffa på Pintorpafrun som sägs spöka på slottet sedan 1600-talet.

Pintorpafrun hette egentligen Beata von Yxkull och var gift med Erik Karlsson Gyllenstierna. De bodde på gården Pinnatorp där Ericsbergs slott senare uppfördes.

Enligt sägnen var Pintorpafrun en elak slottsfru som plågade både tjänstefolk och torpare. 

En dag när Beata passerade bron över Ericsbergssjön med sitt fyrspann blev hon neddragen i vattnet av djävulen. Efter sin död fick hon inte ro i kroppen utan sägs nu spöka på Ericsberg.

– Det en ny dimension till livet att bo i ett slott där spökar, säger Caroline Bonde, slottsfru på Ericsberg och 8:e generationen i släkten Bonde på slottet.

P4 Sörmland har tillbringat en natt på spökslottet utanför Katrineholm. Och tillsammans med Patrik Andersson, vd på Ericsberg, gått på "spöksafari" mitt i natten.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".