Det politiska läget i Vingåker har nu ändrats sedan moderaterna backar om samarbete med SD. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Val 2014

Moderat helomvändning i Vingåker om samarbete med SD

Timo Granetin (M): Jag får ta tillbaka det.
4:09 min

Det blir ingen samverkan mellan A5-alliansen och Sverigedemokraterna i Vingåker, Moderaterna gör nu en helomvändning och backar helt från sitt utspel igår.

Moderaterna lanserade igår ett utspel där A5-allaiansen, alltså de borgerliga partierna tillsammans med det lokala partiet Vägen till livskvalitet och dessutom den politiska vilden Pernilla Hagberg skulle ingå i ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna för att få majoritet att styra kommunen. Men sedan både Kristdemokraterna och Folkpartiet nu säger att de inte ställer sig bakom något organiserat samarbete med Sverigedemokraterna, så backar nu moderaterna.

– Jag får nu backa bandet lite grann. Jag har gått ut för fort med att vi ska samverka, så jag får ta tillbaka det, säger partiets gruppledare Timo Granetin.

Han säger att han uppfattat att han haft mandat från sina allianskollegor att gå in i ett samarbete med SD, något som han nu med facit i hand konstaterar att inte var fallet.

Men han kan samtidigt inte utesluta att moderaterna skulle kunna stödja förslag i kommunfullmäktige  i mitten av november när ordförandeposterna fördelas i nämnder och styrelser som skulle innebära att det blir ett styre som blir beroende av Sverigedemokraterna för att få majoritet.

– Det måste jag diskutera mer på moderaternas styrelsemöte om 14 dagar så att jag inte går ut och lovar något igen, som jag sen måste backa från, säger Timo Granetin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".