1 av 5
Trädgårdsodlingen kan ge en grund innan man går vidare till annan praktik, enligt kommunen. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 5
Muradif Klokic har en kolonilott här i Öja utanför Flen och tror att det vore bra för arbetslösa att komma hit. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 5
Här i Öja skulle kommunen kunna hyra kolonilotter, enligt förslaget. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
4 av 5
Suriya Wawaeni, som jobbar som personlig assistent i Flen, tror att trädgårdsodling är bättre än att sitta hemma, även om det inte leder till jobb. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
5 av 5
Det är en utmaning att skapa aktiviteter som är meningsfulla utan att konkurrera med riktiga arbeten, enligt Jenny Eriksson på Flens kommun. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Arbetslösa i Flen kan hänvisas till arbete på kolonilotter

Flensbo: Man måste alltid jobba gratis i början
4:04 min

Flens kommun vill bredda aktiviteterna för personer med försörjningsstöd. Ett förslag går ut på att låta arbetslösa göra oavlönat trädgårdsarbete på kolonilotter.

Är trädgårdsodling en bra aktivitet när man är arbetslös, tycker du? Skriv en kommentar!

"Vilka kontakter knyter arbetslösa på en kolonilott?"
"Oerhört skadligt för samhällsekonomin."

Kostnaderna för försörjningsstöd i Flen ska halveras till år 2017, enligt kommunens mål.

Med sikte på det målet har Socialförvaltningen tagit fram ett antal förslag på hur Flensbor utan jobb ska närma sig arbetsmarknaden. 

Exempelvis kan kommunen hyra kolonilotter och låta arbetslösa jobba där, enligt ett av förslagen.

– Det är viktigt att vi hittar meningsfulla sysselsättningar där man känner att man gör någonting. Samtidigt kan vi inte konkurrera med riktiga arbeten, säger Jenny Eriksson, chef för försörjningsstödsenheten på Flens kommun.

Tanken med kommunens aktiviteter är att de ska öka chanserna att få en anställning i framtiden. Den som vägrar att delta kan bli av med försörjningsstödet.

Aktiviteterna riktar sig framför allt till personer som aldrig haft något jobb eller saknar bra referenser. Det kan till exempel gälla ungdomar som blivit arbetslösa efter att de har gått ut skolan.

– Det handlar om att komma in i ett socialt sammanhang och passa tider, säger Jenny Eriksson.

Ett annat förslag handlar om att låta arbetslösa utföra skogsarbete på kommunens mark. Redan tidigare har Flensbor med försörjningsstöd rustat upp spångar vid Sörmlandsleden, bland annat.

– Det handlar om att förvalta den skog vi har i Flens kommun.

Om det är saker som behöver utföras, borde man inte anställa och ge folk lön då istället?

– Det är en avvägning som ligger inom en annan förvaltning, huruvida man ser att man behöver fler anställda eller inte. Nu har vi fört diskussionen och sett att vi ändå kan utföra det här. Om det tränger undan någon annans jobb eller inte, det får vi ju titta på, det gör vi ju med alla våra praktikplatser.

Muradif Klokic, som har en kolonilott i Öja utanför Flen, tror att arbete på kolonilotter vore ett bra sätt för arbetslösa att bli en del av en gemenskap.

– Det är bättre att folk är här än på stan, säger han.

Han berättar att han har bott i Sverige i 21 år och jobbat 18 av de åren. Starten var sex månaders oavlönad praktik inom kommunen.

– Det är inte roligt, men om man måste, vad ska man göra, säger Muradif Klokic.

Är trädgårdsodling en bra aktivitet när man är arbetslös? Hör Flensbornas åsikter i ljudklippet ovan. Där svarar också kommunen på frågan om hur arbete på kolonilotter ska göra folk mer anställningsbara. Vad tycker du själv är det bästa sättet att närma sig arbetsmarknaden? Kommentera gärna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".