Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Klartecken för tre nya friskolor i Sörmland

Företaget Jensen Education får godkänt att starta gymnasium och grundskola i Eskilstuna nästa höst. Dessutom har Europaskolan i Malmköping fått godkänt.

Det är tre helt nya skolor som startar i höst, enligt Skolinspektionens sammanställning inför nästa höst.

Dessutom har gymnasieskolan Europaskolan i Strängnäs fått godkänt för utökning som gäller fem av sex ansökningar om särskilda varianter av högskoleförberedande utbildning.

Entréskolan i Eskilstuna får godkänt att utöka sin verksamhet med årskurserna fyra och fem och British junior school får utöka med årskurs sex.

Ansökningarna om att starta fristående skola har minskat de senaste åren. De flesta ansökningar som Skolinspektionen godkänt kommer från skolhuvudmän som redan driver skolor. Merparten av skolorna får starta i befolkningstäta kommuner som alla har fristående skolor sedan tidigare.

Inför nästa läsår (2015/2016) har 33 nya fristående grundskolor fått godkänt och tio gymnasieskolor i sammanlagt 25 kommuner, varav Eskilstuna och Flen är två av dem.

I Flen har bland annat Ekbackens friskola i Sparreholm AB fått nej på sin ansökan och Jensen Education får inte godkänt att starta gymnasium i Nyköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".