Pumpakaka. Foto: Malin Randeniye.

Recept: Pumpakaka – pumpkin bread

I USA finns det färdig pumpapuré som går att köpa, det kan man också använda i det här receptet men annars är det lätt att göra sin egen puré som i det här receptet, det tar bara lite längre tid.

Pumpapuré

½ muscatpumpa (755 g)

 

Kaka

2 ägg

2 dl strösocker

1 1/2 dl neutral olja t.ex. raps

2 dl pumpapuré

2 dl vetemjöl

½ krm vaniljpulver

2 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskrydda

¼ krm riven muskotnöt

¼ krm salt

smör och ströbröd till formen

 

Glasyr

2 dl florsocker

1 msk yoghurt (3 % fett)

Ev. 1 krm citronjuice

 

Pumpapuré

Värm ugnen till 200 °C. skala och dela pumpan i 4-5 delar och lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta pumpan i ugnen tills den är helt mjuk ca 30-40 minuter. Mixa pumpan helt slät och passera den genom en sil. Låt purén svalna innan den används i kakan.

 

Kaka  

Värm ugnen till 150 °C, smörj och bröa en avlång sockerkaksform som rymmer 2 liter. Vispa ihop ägg och strösocker. Tillsätt olja och pumpapuré. Blanda alla torra ingredienser för sig så att de är väl sammanblandade, vänd sedan ner dem i de våta ingredienserna. Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i mitten av ugnen i ca 55-60 minuter. Känn på kakan med en provsticka om den är torr så är kakan klar. Låt kakan svalna helt innan den glaseras.

 

Glasyr

Blanda yoghurt och florsocker och eventuell citronjuice och ringla eller spritsa över kakan.

/Recept av Malin Randeniye

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".