Pumpasoppa. Foto: Malin Randeniye.

Recept: Mustig pumpasoppa

4-6 portioner

1 butternut squash

100 g rotselleri

1 lök

1 hel vitlök

2 tomater

1 ½ tsk salt

1 krm svartpeppar

Ev ½ röd chili

2 msk olivolja

1 liter vatten

1 buljongtärning eller motsvarande mängd fond (höns eller grönsaks)

½ - 1 citron (juicen)

Salt

svartpeppar

Värm ugnen till 225 °C och klä en djup ugnsplåt med bakplåtspapper. Skala och dela butternut squashen, rotsellerin och löken i bitar ca 3x4 cm stora, lägg allt i plåten. Skala hela vitlöken och lägg klyftorna hela i formen. Dela tomaterna i 3-4 delar och lägg i även dem tillsamman med eventuell chili. Ringla över olivolja, salt och peppar. Låt grönsakerna rostas i ugnen i ca 30-45 minuter tills de är helt mjuka och fått fin färg. Koka upp vatten och buljong. Blanda vätskan med de ugnsrostade grönsakerna i en stor skål och mixa soppan helt slät med stavmixer. Smaka upp soppan med citronjuice, salt och peppar.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".