Foto: Cornelius Poppe/TT.

Satsning på vårdpersonal i budgetförslag

Åsa Kullgren (S): Vi behöver bli mer attraktiv som arbetsgivare.
1:16 min

Den nya majoriteten i landstinget (S, C, MP och FP) satsar bland annat 45 miljoner kronor de kommande tre åren på att anställa fler läkare på vårdcentralerna.

Dessutom vill partierna öppna fler vårdplatser. 

– Det är en budget med fokus på sjukvården och personalen, säger Åsa Kullgren, S, landstingsstyrelsens ordförande.

Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Folkpartiet, som tillsammans bildade majoritet i landstinget efter valet, presenterade idag sitt första budgetförslag. Bland annat satsar partierna 45 miljoner på att anställa fler läkare på vårdcentralerna.

De vill också öppna fler vårdplatser, bland annat vill de öppna de vårdplatser som är stängda på grund av personalbrist. Hur många de så kallade "ofrivilligt stängda vårdplatserna" är kan inte Åsa Kullgren, S, säga när P4 Sörmland frågar.

Tio miljoner kronor satsas på en förbättrad cancervård där en behandlingsgaranti ingår, 60 miljoner mer satsas på länssjukvården och lika mycket på personalfrågor.

Bland annat vill de fyra partierna minska helgtjänstgöring och satsa på introduktionsutbildning och en fortbildningsgaranti för nya anställda.

– Vi ser att det finns ett behov av att arbeta med personalen. Vi behöver bli mer attraktiv som arbetsgivare för att locka till oss sjuksköterskor och läkare och att kunna behålla dem genom att ha bra arbetsvillkor. Dessutom jobba med schemaläggning med sjuksköterskor som jobbar natt och dag, så att det blir mer förmånligt och mer modernt. Det innebär att man får möjlighet att jobba två av fem helger, idag jobbar man varannan helg och jag vet att det är väldigt efterlängtat en sådan reform, säger Åsa Kullgren.

Det är inga besparingar på gång förutom de kostnadsminskningar landstinget gör när det gäller den centrala administrationen, med en minskning av antal nämnder.

– Det är inga besparingar i övrigt, säger Kullgren.

Hon vill inte säga vad hennes parti fick backa på i diskussionerna med de andra partierna.

– Vi har haft ett konstruktivt samarbete, det gäller att ge och ta, jag kan inte specifikt kan peka på något. Vi har fyra år på oss att lägga fram den politik vi är överens om att driva den här mandatperioden. Den utvärderingen måste man göra i slutet av mandatperioden.

I övrigt vill partierna bland annat ha ett samarbete med andra partier för att gemensamt forma utvecklingen av Landstinget Sörmland och skapa framtidens hälso- och sjukvård. 

Koalitionen har enats om att de sörmländska sjukhusen ska drivas i offentlig regi med Landstinget Sörmland som huvudman, men invånarna ska ha fortsatt möjlighet att välja mellan olika alternativ inom vården, bland annat ska man kunna söka vård i ett annat landsting och välja vilken vårdcentral man vill.

Den nya landstingsmajoriteten kommer att styra i minoritet och med så kallat valtekniskt stöd av Vänsterpartiet, som alltså måste stödja de fyra partierna för att de ska få igenom budgeten. 

Genom budgetförhandlingar har Vänsterpartiet fått gehör för nio av tio av partiets förslag, som partiet förhandlade med fyrpartikoalitionen om.

– Även om vi fått gehör för flera av våra förslag ser vi ytterligare utvecklingsområden, så som avgiftsfri mammografi, stärkt beroendevård och fria sjukresor med kollektivtrafik. Vi kommer att fortsätta driva vänsterpolitik för en jämlik och rättvis vård i Sörmland, säger Lotta Back, ny gruppledare från januari.

Vänsterpartiet har exempelvis fått igenom förslag som gäller hur vården ska utvecklas. Det gäller en fråga som Vänsterpartiet kallar "central", nämligen en utökad betald specialistutbildning för sjuksköterskor, vilket ska minska personalbristen inom landstinget.

Vänsterpartiet har fått igenom en rad frågor i förhandlingarna. Det gäller 
en utredning om förstärkt samarbete med kommunerna för att förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga, resurser till kvällsöppen barnmottagning i Nyköping, flexibla öppettider på vårdcentralerna, särskilt i pendlingsorter, stärkt stöd på förlossningskliniker genom så kallade doulor med flerspråkig kompetens och utlokalisering av viss specialistvård till vårdcentralerna.

Sammanlagt innehåller Vänsterpartiets förslag satsningar på 25 miljoner kronor.

Den politiska majoritetens "strategiska satsningar" 2015-2017:

* Ökade resurser till länssjukvården 60 miljoner kronor
* Personalsatsningar 62 miljoner kronor
* Förbättrad schemaläggning 30 miljoner kronor
* Behandlingsgaranti inom cancervård 10 miljoner kronor
* Framtidens hälso- och sjukvård 40 miljoner kronor
* Utökade resurser till Hälsoval Sörmland 17 miljoner kronor
* Ökat antal ST-läkare 7 miljoner kronor
* Fler mobila team 20 miljoner kronor
* Ökad läkartäthet inom primärvården 45 miljoner kronor
* Minskad central administration 40 miljoner kronor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".