Fotbollsbloggen: Knäskadad Danielson fick jubla

Två Eskilstunakillar är tillbaka i allsvenskan. Barndomskompisarna från Skogstorp, Marcus Danielson och Simon Helg, fick jubla över uppflyttningen med GIF Sundsvall i går.

– Det var en fantastisk glädje och det känns som jag svävar på moln i dag. Det blev en rejäl fest, jag kom hem vid tretiden, säger "Mackan".

Den långe mittbacken var liksom Simon och stora delar av laget med när Giffarna åkte ur allsvenskan 2012 via kval mot Halmstad. I fjol missade Sundsvall uppflyttning och återigen var det Halmstad som stod i vägen i kvalet.

Men nu är det så kallade Norrlandsfönstret öppet igen och för Marcus slutade en jobbig höstsäsong lyckligt.

– Jag har haft problem med en knäskålssena sen i somras. Jag har haft ont från och till och inte kunnat träna ordentligt, har kört mycket på egen hand och inriktat mig på att kunna spela matcherna.

Har det påverkat dig mycket?

– Jag har gjort en stabil säsong, men inte kunnat prestera på topp. Jag kan bättre.

I veckan åker Marcus till Umeå för att undersökas med ultraljud av en specialist.

– Det finns några alternativ för att jag ska bli bra, eventuellt en operation. Men jag vet i alla fall att jag gjort mitt sista fotbollspass för året, säger Marcus.

Både han och Simon har ett år kvar på sina kontrakt. Så om ingen klubb vill köpa loss dom spelar de i Sundvall även nästa år.

– Giffarna har varit på mig sen förra sommaren om en förlängning. Vi får se hur det blir, säger Marcus.

Gårdagens epilog hemma mot Landskrona slutade 0-0, precis vad som behövdes för att hålla undan för Ljungskile och ta den andra allsvenska platsen bakom Hammarby. Giffarna dominerade stort, men vid ett tillfälle fick Mackan rädda på mållinjen sen målvakten Tommy Naurin blivit överspelad.

– Vi gjorde vår kanske bästa hemmamatch och skapade jättemycket, men deras målvakt var otroligt bra. Bland annat missade jag ett par utmärkta nicklägen och att jag inte gjort mer än ett mål i serien är jag missnöjd med. Det brukar ju bli några till, säger Marcus.

Segerruset i Sundsvall har grumlats något av att lagkaptenen Kevin Walker påstås ha bestämt sig för en flytt till Djurgården. Fjolårets Idolvinnare är lagkapten och en av Giffarnas bästa spelare.

– Jag vet inget, men hoppas givetvis att vi får behålla Kevin, säger Marcus.

I höst har han börjat studera ekonomi och på fredag väntar en tenta. Inför den känner sig Mackan lite stressad, då fotbollen tagit det mesta av tiden de senaste veckorna.

Men snart väntat lite avkoppling både från idrotten och studierna. I dag har Marcus och hans flickvän suttit och studerat resekataloger.

– Det lutar åt en vecka i Dubai i månadsskiftet november-december, säger mittbacken som också spelat för Skogstorp, IFK Eskilstuna, Helsingborg och Västerås SK.