Foto: Evelina Crabb/Sveriges Radio.

Minskat värde på småföretag i Vingåker och Katrineholm

Tomas Hjelström, expert på företagsvärdering: Det kan vara ett tecken
4:14 min

Trots att värdet på småföretagen i Sörmland ökar generellt så minskar värdet på företagen i Vingåker och Katrineholm. Det visar en undersökning från företaget Valuation Företagsvärderingar.

Undersökningen kan tolkas som att det finns en större framtidstro på tillväxt och lönsamhet bland företagen i Flen jämfört med företagen i Vingåker och Katrineholm, enligt Tomas Hjelström, expert på företagsvärdering.

– Ja, det är ju den indikator man ser från hur de enskilda företagarna agerar. Det kan man ju fundera på vilken rationalitet man har bakom det, men det kan vara ett tecken.

Småföretagen i Sörmland värderas allt högre. Förra året ökade värdet på småföretagen med drygt fyra procent. Det visar en ny undersökning från företaget Valuation Företagsvärderingar.

Det är samma siffra som gäller för landet i genomsnitt. Förra året ökade värdet på småföretagen i Sörmland mest i Flen, med 15 procent. I Vingåker och Katrineholm minskade däremot värdet på företagen förra året. 

Undersökning visar att värdet på småföretagen i Sörmland ökade med lite drygt fyra procent i Sörmland förra året. I Flen ökade värdet mest i Sörmland, med 15 procent. Samtidigt, i samma region, minskade värdet på företagen i Vingåker med knappt tre procent och i Katrineholm med drygt fem procent. 

Undersökningen som Valuation Företagsvärderingar har gjort omfattar knapp 1800 aktiebolag i Sörmland med mellan en och 49 anställda. Det som mätts är lönsamhet, försäljning, hur mycket av vinsten som återinvesteras i verksamheten, hur mycket som lånas upp och hur mycket aktieägarna investerar. 

Tomas Hjelström, expert på företagsvärdering, säger att lönsamheten i de undersökta företagen minskar, men det som skiljer är att tillväxten är bättre i Flen. Flens företag är bättre på tillväxt och återinvesteringar av kapital än vad Vingåker och Katrineholms företag är. I Katrineholm har utdelningarna till aktieägarna ökat med 30 procent, men minskat i Flen.

– Det kan vara en effekt av att vi ser att omsättningen ökar i Flen och är man är beredd att satsa in mer pengar, medan trenden är annorlunda i de andra kommunerna, säger Tomas Hjelström.

Men även om läget är bra för företagen i Flen generellt, vad gäller exempelvis försäljning, så minskade lönsamheten även bland företagen i Flen och Sverige generellt 2013.

Det är relativt hög arbetslöshet i Flen, Vingåker, Katrineholm, och Eskilstuna har högst arbetslöshet. Eskilstuna ligger bra till i undersökningen om hur företagen värderas.

Men några säkra slutsatser av värderingen av företagen kopplat till arbetslöshet och jobb går inte att dra, åtminstone inte kortsiktigt.

– Nej, det går inte att direkt dra någon kortsiktig koppling, men får vi den här utvecklingen längre fram så kommer företagen förr eller senare rimligen att anställa om bolagen växer tillräckligt. Det kan också skapas en vilja i den här regionen att starta bolag och därmed hantera sin egen arbetssituation och det är en viktig drivkraft. Det är viktigt för Sverige som helhet att vi får små nystartade bolag.

Förra året ökade värdet på småföretagen mest i Flen, med 15,1 procent, i Trosa var ökningen 7,2 procent, Eskilstuna 6,4, Strängnäs 2,6, Oxelösund 2,0. I Vingåker minskade värdet med 2,8 och i Katrineholm minskade värdet på företagen med 5,2 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".