Arkivfoto: ´Kjell Gustavsson/SVTbild

Fler vapen beslagtas

Antalet vapen som tas i beslag av polis och tull ökar och vapensmugglingen är mer omfattande än vad som tidigare beskrivits. Det framgår av en redovisning som Rikspolisstyrelsen och Tullverket idag överlämnade till regeringen.

Enligt polisen har kriminella i dag större tillgång till skjutvapen och använder dem också i större utsträckning än tidigare.

Våren 2011 gav regeringen Rikspolisstyrelsen och Tullverket i uppdrag att minska införseln av illegala skjutvapen till Sverige. Under tiden har rapporteringen om skjutningar på offentliga platser varit omfattande.

Malmö, Göteborg, Eskilstuna, Örebro och Stockholm är några platser där det förekommit upprepade skottlossningar där kriminella skjutit mot andra kriminella.

Den ökade användningen av vapen leder också till ökad efterfrågan. Utbudet bedöms emellertid vara mindre än efterfrågan.

En betydande del av de beslagtagna vapnen upptäcks vid husrannsakningar.

"Införseln av illegala skjutvapen till Sverige utgör ett allvarligt samhällsproblem och efterfrågan tillskrivs i stor utsträckning den grova organiserade brottsligheten. Samverkan mellan myndigheter är en nyckel i kampen mot denna typ av brottslighet", säger inrikesminister Anders Ygeman i en kommentar. 

Siffrorna för polisen bör tas med en nypa salt. Tre av landets 21 polismyndigheter har över huvud taget inte svarat på hur många beslag som gjorts och att jämföra siffrorna för åren 2012, 2013 och 2014 är inte möjligt eftersom datakällorna skiljer sig åt. 

P4 Sörmland hade sent på tisdagseftermiddagen inte fått några uppgifter om hur polismyndigheten i Södermanland, som ingår i den östra regionen tillsammans med Östergötland och Jönköping, svarat. 

Siffrorna för landet i stort visar att omkring 850 vapen beslagtogs förra året. För i år finns hittills bara siffror för årets sex första månader och de pekar på att mängden beslagtagna vapen ökat något.

Tullverket har mer ordning på sina siffror men beslagtar betydligt blygsammare mängder: 73 vapen vid 26 beslagstillfällen under årets första sex månader. Det kan jämföras mot att man under hela förra året tog 55 vapen i beslag vid 41 tillfällen. De flesta beslagen görs i post- och kurirflödet. Övriga beslag görs antingen vid tullkontroller eller vid husrannsakningar.

Att tullens beslag har ökat ska inte tolkas som att antalet vapen ute på gatan ökat lika dramatiskt, snarare som att myndighetens satsning gett resultat. 

"Vad gäller antalet vapenbeslag anses det inte ha skett något trendbrott. Det kan inte talas om någon drastisk ökning av antalet beslagtagna skjutvapen. En svag ökning noteras dock. Enhandsvapen utgör cirka hälften av alla skjutvapen som tas i beslag. Det är en ansenlig mängd pistoler och automatvapen som i kriminella händer utgör ett hot", skriver polisen och tullen i rapporten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".