1 av 3
Viktoria gick till rektorn för att få stopp på nättrakasserierna i mellanstadiet. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
2 av 3
Mandane Kakai och Rona Ahmed säger att tjejer bedöms hårdare än killar på sociala medier. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
3 av 3
Waladi Abdul, Ezra Bayih och Daniel Masghina tror att mobbarna ibland missar att offret faktiskt blir kränkt. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Tonåringar uppmanas att kärleksbomba nätet

"Tjejer måste tänka på hur de ser ut för att bli accepterade"
5:59 min

I dag manifesterar Europa mot kränkningar och hat på internet, genom kampanjen No Hate Speech Movement, som startats av Europarådet.

Målgruppen är tonåringar och uppmaningen är att "kärleksbomba" internet, posta bilder på hjärtan och skriva positiva saker till varandra. Målet är att höja kunskapen om olika former av intolerans. Mycket av hatet på nätet grundar sig på sexism och rasism.

De gymnasieelever vi träffade i Eskilstuna hade inte hört talas om kampanjen, men hade mycket att säga om trakasserier på nätet.

Klicka på ljudklippet ovan för att höra gymnasieelevernas tankar kring kränkningar på nätet. Nedan kan du lyssna på debattören och författaren Kawa Zolfagary, som är uppvuxen i Eskilstuna och som har skrivit boken Vita kränkta män. Han har blivit utsatt för hot och trakasserier i fem års tid. Hör också Tove Kättström från antidiskrimineringsbyrån Humanitas i Eskilstuna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".