Lennart Andersson (KD), Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio
Val 2014

Fortsatt stor splittring inom alliansen i Vingåker

Lennart Andersson, (KD): Vi kommer att rösta blankt
3:32 min

Det är fortsatt splittring i den borgerliga alliansen i Vingåker inför det viktiga fullmäktigemötet den 17 november då ordförande och vice ordförande i fullmäktige ska väljas.

Efter valet den 14 september blev det väldigt jämnt mellan de traditionella politiska blocken och de senaste veckorna har det kommit olika besked om vilka partier som kan tänkas styra med varandra.

Det är minst sagt rörigt och det pågår en kamp om makten in i det sista.

Moderaterna, Centerpartiet och det lokala partiet Vägen till Livskvalitet säger att alliansen igår enades om ett gemensamt förslag  till presidium, men Kristdemokraterna kommer att lägga ner sina röster.

– Det förslag som kommer fram nu kommer lämnas av, framförallt, ja, det är väl moderaterna, men vi har sagt att vi kommer att rösta blankt i det här uppkomna läget. Vi opponerar oss inte mot namnen, men vi kommer att rösta blankt, säger Lennart Andersson, gruppledare för Kristdemokraterna. 

Lennart Andersson, gruppledare för Kristdemokraterna, säger att partiet i första hand vill samarbeta med den borgerliga alliansen, men håller också dörren öppen för andra partier i det rödgröna blocket.

– Vi vill också ha dörrar öppna åt övriga. Det är ju så att det finns en person som kallas vilde och vad som händer där är ju ett stort frågetecken.

Den 17 november ska kommunfullmäktiges presidium väljas, det vill säga vilka som ska leda fullmäktige, som exempelvis ordförande och vice ordförande. Men splittringen är stor bland de borgerliga partierna.

Frågan om hur partierna kommer att rösta är central eftersom det avgör vilka som ska styra Vingåker. Skulle exempelvis den borgerliga alliansen med Vägen till Livskvalitet få stöd av Sverigedemokraterna och den politiska vilden Pernilla Hagberg, som de har signalerat, så får dessa partierna majoritet.

Moderaternas gruppledare Timo Granetin säger att de borgerliga partierna och Vägen till Livskvalitet, den så kallade A5:an, igår kväll enades om posterna i fullmäktiges ledning.

Men Krisdemokraterna kommer att lägga ned sina röster och Folkpartiet ska ta ställning ikväll. Men Moderaten Timo Granetin säger att det finns ett förslag om presidiet och som alla borgerliga partier är enade om.

– Ja, det finns det.

Kristdemokraterna säger att de kommer att lägga ner sina röster. Kan man då säga att det är ett gemensamt förslag om ett parti inte är med på det?

-- Ja, det tycker jag i alla fall.

Moderaternas gruppledare Timo Granetin ser fortfarande inte något problem att Moderaterna kan bli beroende av Sverigedemokraterna som Moderaterna i länet och på riksplanet motsatt sig.

– De är ju berättigad till en plats i presidiet också. Jag vill inte säga att vi är beroende. De kan rösta hur de vill. De kan ju rösta på de rödgrönas förslag också. 

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sverigesradio.se  
016-16 16 37

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".