Den ena mannen har suttit i fängelse i ett år och den andra i ett år och åtta månader. Foto: Henry Montgomery/TT.

Sörmlänningar beviljas resning för dubbla straff

Högsta domstolen har beviljat resning för två sörmlänningar som dömts för grova skattebrott. Anledningen är att de straffats två gånger för samma brott.

Först beslutade Skatteverket att ge männen var sitt skattetillägg för att de lämnat felaktiga uppgifter om sina inkomster.

Sedan ställdes männen inför domstol. Hovrätten dömde männen till fängelse för grova skattebrott.

Det är många i Sverige som fått resning av samma skäl, efter att de dömts för skattebrott. Grunden är en dom i Europadomstolen år 2009, där det slogs fast att en person inte får straffas två gånger för samma brott.

Båda männen har redan avtjänat de felaktiga fängelsestraffen.

Den ena mannen satt i fängelse i ett år och han kan nu söka ersättning från Justitiekanslern för det felaktiga frihetsberövandet.

– Det är bättre sent än aldrig, men det hade ju varit bättre att få slippa det helt, både polisutredning, rättegång och fängelsestraff. Det är inte skoj att krypa in i finkan, för att sedan långt senare få ett kvitto på att jag hade rätt och systemet hade fel. Och den upplevelsen är han inte ensam om, säger mannens advokat Johan Dromberg.

Den andra mannen satt i fängelse i ett år och åtta månader, och hans straff ska nu omprövas i hovrätten eftersom han även begått bokföringsbrott. Om det nya straffet blir lägre kan även han söka ersättning från Justitiekanslern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".