Fotbollsbloggen: Tony Andersson tar över City

Han har mött City flera gånger som motståndartränare. Nu tar ha över Eskilstunalaget – 42-årige Tony Andersson.

– Jag har en ganska bra bild av City, som gjorde en stark säsong med sin femteplats i tvåan med mycket nytt i laget. Det är för tidigt att snacka målsättningar när jag precis blivit klar, men i grunden vill jag alltid ta ett kliv framåt dit jag kommer, säger Tony.

Munktorpssonen har tidigare fört upp Köping till tvåan och Sandvikens IF till ettan. De senare 2011 på en gratisplats efter en andraplats i tvåan.

Efter ett lyckat förstaår med Sandviken i norrettan 2012 sjönk gästrikarna i fjol och en bit in på hösten fick Tony Andersson sparken. Då flyttade han till flickvännen i Torshälla och nu bor de i en villa intill Vilstaområdet.

I år återvände Tony till Köpingsfotbollen för att leda en nysatsning, men den blev en liten besvikelse med en tredjeplats i trean. I en avgörande match om kvalplatsen till tvåan i sista omgången föll Köping med 0-4 hemma mot Sala.

– Jag hade ett löpande kontrakt med Köping, som gick att säga upp och vi har haft ett bra resonemang och löst det. City är ett snäpp högre. Klubben har alltid intresserat mig och nu finns det en ung och utvecklingsbar trupp och bra träningsmöjligheter som lockar. Jag hoppas det också ska utveckla mig som tränare, säger Tony.

Du pratar om stadslag i ett pressmeddelande, hur menar du?

-- Att City nu är ortens stora lag, precis som lagen jag tränat i Köping och Sandviken. Allt vad det innebär av krav och förväntningar är något jag gillar.

Tony har skrivit ett tvåårskontrakt med City och ska ta över träningen så snart som möjligt eftersom den just nu leds av sportchefen Victor Sundberg. Andersson är inne i slutspurten med landets högsta tränarutbildning.

– Jag har en månads uppsägning i Köping, men jag ska se Citys träningsmatch mot Sala på lördag. Sen är jag upptagen av utbildningen på Bosön nästa vecka, säger Tony, som ännu inte har någon assisterande tränare klar.

Förutom en spelarkarriär i sex västmanländska klubbar har Tony även tränat Munktorp och IFK Västerås. 

– Tony har goda referenser, är en bra person och har den högsta utbildningen man kan ha. Sedan ett drygt år tillbaka bor Tony i Eskilstuna, vilket naturligtvis känns bra med en tränare boende på orten, säger Citys sportchef Victor Sundberg.

FAKTA:

Citys tränare på 2000-talet:
2000: Kjell Pettersson.
2001-02: Sven Dahlkvist.
2003: Ilia Iliev.
2003-04: Peder Ståhl.
2005-07: Daniel Wiklund.
2008: Andreas Alm.
2009: Jocke Helgstrand, Leif Edeborg och Peter Glas.
2009-10: Peder Ståhl.
2011-13: Daniel Wiklund.
2014: Andreas Fröjdfeldt.
2014: Magnus Edbom.
2015-: Tony Andersson.

---

Även IFK Eskilstuna har gjort klart med tränare för nästa år. Det blir som Fotbollsbloggen förutspådde för en tid sen en fortsättning för Kenneth Huselius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".