Gåva eller lån? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Romansbedrägerier ska kartläggas men polisen tror på stort mörkertal

"Skammen gör att få anmäler"
4:07 min

Bedrägerierna ökar i Sverige men hur stor del romansbedrägerier utgör av de 147 000 anmälningarna som kommer in varje år vet inte polisen. Men det ska BRÅ nu utforska.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet, ska för första gången börja kartlägga romansbedrägerier för att få ett grepp om hur utbrett det är.

Igår i P4 Sörmland berättade Johan sin historia om hur han träffade den stora kärleken, men att han idag är totalt utblottad. Han säger sig ha blivit lurad på pengar och utpressad av kvinnan.

En polisanmälan lämnades in men kvinnan förnekade brott och förundersökningen lades ner på grund av att brott inte gick att styrka.

Anders Olofsson på Stockholmspolisen har länge jobbat med romansbedrägerier men säger att det utgör en förhållandevis liten del av de 147 000 bedrägerianmälningar som kommer in till polisen varje år. Men han tror på ett stort mörkertal.

– Att bli sviken av någon man älskat och trott på gör att många skäms så skammen gör att det är svårt att komma sig för att anmäla. Det finns ett stort mörkertal.

Trots att romanbedrägerier har varit ett känt fenomen sedan länge så är det nästintill omöjligt att få fram detaljerad information om hur många personer som varje år polisanmäler den typen av brott eller hur många anmälningar som leder till åtal. De hamnar i kategorin, övrigt bedrägeri.

Men nu har BRÅ, Brottsförebyggande rådet, nyligen fått i uppdrag av regeringen att närmare granska polisens alla bedrägeriärende och där ska romanbedrägerier gå under en egen kategori. Studien ska redovisas i december 2015.

– Jag vet inte varför det inte gjorts tidigare, men nu ökar bedrägerierna över hela skalan och när det gäller romansbedrägerier är det först och främst över internet det sker.

Polisen har fått pengar till att öppna ett nationellt bedrägericenter i Stockholm, där polisen Anders Olofsson jobbar med att förebygga bedrägeribrott.

– Dra alltid öronen åt er när en person vill låna pengar. Särskilt i början av förhållandet. Det är svårt när man är kär och ofta är det släkt och vänner som ser ett mönster och som måste varna när det här uppstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".