Kritik mot hyreskrav i Trosa

Hyresgästföreningen kritiserar det kommunala bolaget Trobo i Trosa för att bolaget vill höja hyrorna med 3,25 procent.

Astrid Öhman Asp, förhandlingsledare i Hyresgästföreningen säger att det är fel eftersom det inte är någon inflation, räntorna är rekordlåga och att det har varit ett varmt år som hållit nere uppvärmningskostnader och minskat kostnader för snöröjning.

– Att i det läget yrka höga hyreshöjningar när man redan har länets högsta hyror är osmakligt, säger Astrid Öhman Asp.

Hyreshöjningen skulle innebära att Trobo skulle få ut 1,4 miljoner mer från sina hyresgäster, enligt föreningen. Samtidigt har Trosa kommun en borgensavgift som uppgår till 1,34 miljoner.

Borgensavgiften är en avgift som ska ta bort eventuella konkurrensfördelar som bolaget har genom att de kan låna med kommunen som garant för lånen.

Om kommunen inte kan visa att bolaget har en sådan konkurrensfördel ska ingen borgensavgift tas ut, hävdar Hyresgästföreningen.

– Det är lite märkligt att hyreshöjningen är lika stor som borgensavgiften. Om kommunen inte ålägger bolaget någon borgensavgift borde man kunna hålla nere hyreshöjningen. Kommunen måste börja ta lite ansvar för sitt bostadsbolag. Kommunala bostadsbolag har faktiskt också ett allmännyttigt och bostadsförsörjningsansvar att leva upp till, säger Astrid Öhman Asp.

P4 Sörmland söker ansvariga i bostadsbolaget för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".