Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort behov av bostadsbyggande i Sörmland

Publicerat torsdag 6 november 2014 kl 13.14
Bengt Westman, bostadsexpert på SKL: Det måste finnas en gemensam vision.
(9:05 min)
Det var hösten 2011 som de senaste hyreslägenheterna stod klara här i centrala Eskilstuna. Foto: Michael Berwick.

Det finns ett stort behov av nya bostäder i Sörmland och i Eskilstuna dag träffades ett 80-tal personer från bland annat länets kommuner och byggföretag för att diskutera vad som kan göras för att öka byggandet.

Enligt Länsstyrelsen krävs att man bygger minst 1000 bostäder om året fram till år 2030.

– Jag tror att man måste ha en vision och en plan, en vilja att bygga bostäder och där är det viktigt att man har en enig politik som ställer upp på en gemensam vision så att man får en trovärdighet över tid för de aktörer som ska agera, byggherrar, fastighetsägare, finansiärer och hyresgäster, säger Bengt Westman, bostadsexpert på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

De senaste fem åren har befolkningen i länet ökat med närmare 10 000 personer, men det har bara byggts knappt 3000 nya bostäder. Enligt Länsstyrelsen krävs att man bygger minst 1000 bostäder om året fram till år 2030. Under en övergångsperiod behöver ännu fler bostäder byggas.

Enligt länsstyrelsen finns en risk att befolkningen minskar framöver eftersom det finns får få bostäder.

Särskilt svårt att hitta bostäder har ungdomar och flyktingar. Länsstyrelsen anser att det behövs fler hyreslägenheter i alla nio kommuner

Det finns många hinder för att det ska byggas fler bostäder, enligt de aktörer som finns på marknaden. Enligt länsstyrelsen är det mest avgörande hindret de höga produktionskostnaderna. Svårigheter att få lån, de krav som ställs med bolånetak och minskad efterfrågan har med det at göra.

Däremot är planberedskapen i kommunerna rätt bra, enligt länsstyrelsen. Det gäller till exempel färdig mark för att bygga på. 

Men även om kommunerna har långsiktiga planer för bostadsbyggande påverkas de av faktorer i omvärlden som de inte kan göra något åt. Marknad och konjunktur är de enskilt största faktorerna som påverkar antalet bostäder i byggklara planer och de faktiska byggstarter som sker, enligt länsstyrelsens rapport.

– Kanske inte de planer motsvarar de största behoven som finns alla gånger, man måste ju ha planer där folk är beredda att folk är beredda att betala för att köpa eller hyra en bostad när man bygger nytt. Det har blivit en marknad som söker sig in mer emot de centrala delarna av tätorterna och regionerna och det blir mycket konkurrens där. Många av planerna ligger för perifert för att man ska våga gå in och bygga där, säger Bengt Westman, bostadsexpert på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Centraliseringen av byggbolag och finansinstitut påverkar bostadsförsörjningen.

-- De har succesivt centraliserats och de ska ge klartecken till olika projekt, men ibland tror jag att de har en för grov bild av hur det ser ut i en viss stad där man tittar på hela kommunen som en marknad, men i varje kommun finns det delmarknader där det finn en efterfrågan. Kan man bygga bostäder för de som gärna vill på ett visst ställe lösgör man ju bostäder på andra ställen där de lämnar.

Kommunen kan hjälpa till med att titta på hur den lokala marknaden ser ut och var folk efterfrågar bostäder. Då får man ett bra underlag som man kan presentera för de privata aktörerna, säger Bengt Westman på SKL. 

Sedan 2011 gäller en ny lag som innebär att allmännyttiga bostadsbolag ska drivas på markandsmässiga grunder med avkastningskrav och ansvara för bostadsförsörjningen i kommunerna Men bara i Nyköping och Eskilstuna har bolagen förändrats.

Nyköpingshem har, enligt länsstyrelsens rapport, krav på nyproduktion på bostäder, men det sägs ingenting om hur många bostäder som ska byggas, men i Eskilstuna har kravet på att fler bostäder byggs ökat från 50 till 150 per år. I övriga kommuner finns marginella förändringar.

Christer Gustavsson, vd för kommunala Nyköpingshem säger att det finns behov att tillgodose på bostadsmarkanden i Nyköping.

– Vi har lite hemläxa kvar. Vi vill inte sitta i en situation där vi ska prioritera mellan målgrupperna, som asylsökande och trångboddhet, ungdomar och äldre. Man bör titta på helheten så att dessa grupper inte ställs emot varandra. Det är inget önskeläge för oss. Vi vill ha en gemensam syn och ha en analys så att vi vet vem vi bygger för.

För att få byggherrar intresserade av att bygga måste kommunerna ta ut lägre priser för marken än vad den egentligen är värd, enligt länsstyrelsens rapport.

Byggbranschen kräver generellt ändrade och enklare regler för att det ska bli lättare och mer lönsamt att bygga bostäder, exempelvis hyreslägenheter som bland annat Hyresgästföreningen vill ha fler av. Sveriges byggindustrier vill ha effektivare och kortare planprocesser.

Enligt länsstyrelsens rapport behöver det byggas bostäder till lägre pris och rörligheten på bostadsmarknaden måste öka, exempelvis att äldre som bor i villa flyttar till en hyresrätt eller bostadsrätt.

– Vi försöker hitta standardiserade produkter så att vi kan bygga kostnadseffektivt och i det så har vi tagit fram, på nationell nivå, ett antal standardiserade produkter som vi försöker placera ut tillsammans med ett antal privata aktörer och allmännyttan i länet. Vi bygger i princip bara hyresrätter tillsammans med de olika allmännyttiga bolagen i länet, i övrigt är det i huvudsak bostadsrätter, säger Johan Karlsson på NCC.

NCC skulle bygga fler hyresrätter om man tog bort de kommunala särkraven.

– Det kan vara kostnadsdrivande särkrav som extraordinära krav på kvalitet och energiaspekter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".