Full fart på bostadsbyggande på en tomt i Eskilstuna i somras. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Kommunfastigheter i Eskilstuna når inte byggmålet

Hans-Georg Wahlberg, vd för Kommunfastigheter: Byggkostnaden måste ner.
1:51 min

Det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter i Eskilstuna kommer att misslyckas med att nå målet att bygga 150 lägenheter i år.

– Det är ett behov av nya bostäder och det är realistiska krav som vi fått av vår ägare. Om det räcker eller inte vet jag inte, men det viktiga är att vi kommer igång med att bygga, säger Hans-Georg Wahlberg, vd för det kommunala bostadsbolaget Kommunfastigheter i Eskilstuna.

Kommunfastigheters ägare, Eskilstuna kommun, har, som P4 Sörmland rapporterat tidigare, skärpt kravet på bolaget att bygga 150 lägenheter per år istället för 50 som tidigare på grund av bostadsbristen. Kommunen räknar också med att de privata fastighetsägarna ska bygga lika många - sammanlagt 300.

Men i år misslyckas Kommunfastigheter med det och räknar med att bygga cirka 80.

– Vi kommer inte kunna leverera 150 i år, utan det kommer bli 80, för att bygga 150-160 nästa år, säger Hans-Georg Wahlberg.

Som P4 Sörmland rapporterade i går är det stor bostadsbrist i Sörmland just nu och det krävs att det byggs minst 1000 bostäder i Sörmland om året fram till år 2030, för att klara de behov som finns. 

Särskilt svårt att hitta bostäder har ungdomar, studenter och flyktingar.

Vilka är utmaningarna för Kommunfastigheter i Eskilstuna?

– Det är att få ihop en bra kostnadsbild så att vi får en vettig hyresnivå. Det är dyrt att bygga i Sverige så den totala byggkostnaden måste ner, säger Hans-Georg Wahlberg.

Länsstyrelsen anser att det behövs fler hyreslägenheter i kommunerna i Sörmland och menar att det mest avgörande hindret för bostadsbyggande är de höga produktionskostnaderna.

– Jag tror att det vore bra om vi skulle kunna jobba med färdiga koncepthus, så att entreprenörer och leverantörer kunde fabrikstillverka hus och då gäller det att de planer som finns är flexibla, så att de tillåter att man kan få köpa koncepthus fritt på marknaden och då är det viktigt att det finns nationella krav, som energihushållning och så vidare. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".