Foto: Annika af Klercker/TT.

18-åringar i Sörmland är relativt trygga

18-åringar i Sörmland tillhör de som känner sig mest trygga i landet tillsammans med ungdomar i 18-åringar i Uppsala län och Västerbotten. 

Det visar en undersökning som Demoskop har gjort för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Ungdomarna har fått frågor om hur stor de tror risken är att drabbas av exempelvis smittsamma sjukdomar, som ebola, trafikolyckor, elavbrott, upplopp eller IT-haverier.

En sammanvägning av alla potentiella händelser visar att 18-åringar är mest trygga efter 18-åringar i Uppsala län och Västerbotten

Krig är det som är mest skrämmande för svenska 18-åringar generellt. Samtidigt tycker fler att försvaret behöver stärkas, och fler är beredda att hjälpa till vid en kris.

Mediernas rapportering har stor betydelse för vilka risker svenska 18-åringar ser i sin omvärld. Den slutsatsen drar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) efter att ha ställt frågor till 6 700 svenska tonåringar i en årlig undersökning.

På frågan om vad man är mest rädd för att drabbas av, svarar 24 procent "epidemier" och 20 procent "krig". Fyra av tio svarande tror också att ebolaepidemin i Västafrika är ett hot mot Sverige.

Men det mest skrämmande är inte det man ser som mest sannolikt att drabbas av. När risken för att personligen råka illa ut värderas, bedöms det som mest troligt att drabbas av trafikolyckor, elavbrott, upplopp eller IT-haverier.

Samtidigt ökar viljan att satsa på försvaret. 64 procent vill utveckla Sveriges försvar, medan bara fem procent vill avveckla det. Undersökningen gjordes före den senaste ubåtsjakten. MSB tror att utvecklingen i Ukraina påverkat 18-åringarna.

Fler 18-åringar vill ställa upp ideellt om Sverige drabbas av en kris eller allvarlig händelse. 76 procent svarade positivt på det. Även här bedöms nyhetsrapportering spela in. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".