Charta 77 gästar Eskilstuna

Per Granberg: Vi kanske har varit en tröst.
6:39 min

I kväll spelar punkbandet Charta 77 på Gästis scen i Eskilstuna. Sångaren Per Granberg berättar för P4 Sörmland om åldrande och samhällsförändring. 

Det är 15 år sedan bandet var i Eskilstuna. Charta 77 bildades i Köpings Folkets Park av Per Granberg, elbas och sång och Johnny Smedberg, gitarr.

De har beskrivits som Sveriges mest långlivade punkgrupper och det har hänt mycket i det svenska samhället sedan gruppen startade 1984. 

– Jag skriver mycket utifrån det som händer. Vi har gått från en oskuld när Olof Palme blev skjuten och fått vårt internationella anseende knäckt ett par gånger, sättet att leva och umgås har ju förändrats, säger Per Granberg.

Har förändringrna i Sverige avspeglat sig i Charta 77?

– Jag försöker skriva texter som en 40-åring, inte som en 18-åring. Jag tror inte att vi har förändrat världen med någon Charta 77-låt, men vi har säkert förändrat en och annan människas inställning till musik. I tonåren kanske vi har varit en tröst. Folk kommer fram till mig och säger att under fem år av mitt liv har ni betytt väldigt mycket. Jag tycker om er väldigt mycket, det var det vi lyssnade på. Då blir man stolt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".