Arkivfoto: (från ett tidigare rån mot Pantbanken i Eskilstuna.

Fyra unga män åtalade för Pantbanksrånet i Eskilstuna

En 16-åring, en 17-åring, en 18-åring och en 24-åring från Stockholmsområdet åtalades i dag misstänkta för inblandning i rånförsöket mot Pantbanken i Eskilstuna början av september.

Tre av dem åtalas för försök till rån och en fjärde för medhjälp. Två av dem åtalas för att ha hotat en anställd med en pistol när han kom till jobbet och försökte få honom att öppna dörren till Pantbanken. 

Men den anställde lyckades utlösa larmet och rånförsöket avbröts. 

En av killarna hade dagen innan rånet köpt två mobiltelefoner och tre värdebevis till telefoner som användes vid brottet. Han skjutsade de tre andra i bil från Stockholm till Eskilstuna på morgonen den 3 september, då rånet skulle genomföras. Det skriver åklagaren i stämningsansökan.

En av dem utrustades med en telefon som hade köpts och han skulle efter att rånet hade genomförts
ta hand om godset genom att ta emot en väska som två av de andra killarna skulle lämna till honom.

Väskan skulle han placera i en bil som parkerats vid sjukhusområdet i Eskilstuna. I bilen skulle godset förvaras tills dess det var säkert att transportera bort det, skriver åklagaren i gärningsbeskrivningen. 

Som bevisning har åklagaren bland annat filmmaterial från en övervakningskamera, som visar hur rånförsöket genomfördes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".