1 av 2
Den misstänkta mannen ska ha försökt kommunicera med kvinnan i häktet genom handskrivna meddelanden. Foto: Polisen.
2 av 2
Åklagaren Gunilla Öhlin. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

"Kärlek och pengar" motiv bakom mordet på 63-åringen

Åklagaren: Det är det klassiska motivet.
1:17 min

Idag åtalades ett par i Kalmar för mordet på en 63-årig man som hade en gård utanför Nyköping. Enligt åklagaren mördades mannen för att han stod i vägen för parets kärlek till varandra.

Vi har tidigare berättat om mannen, som försvann kort efter att han varit hemma på sin gård utanför Nyköping för drygt två år sedan. Han hade dubbla boenden, med fastigheter i både Kalmar och Nyköping.

Mordet skedde i Kalmar år 2012, enligt åklagaren. 63-åringens kropp hittades nedgrävd på en åker norr om Kalmar i juli i år.

De två åtalade är ett par i 25-årsåldern, en man och en kvinna, och de häktades redan i somras.

Den ena av dem är anhörig till 63-åringen, och enligt åklagaren är motivet till mordet parets kärlek till varandra. 63-åringen stod i vägen för dem, och hade dessutom en stor förmögenhet, som de ville komma åt, enligt åklagaren.

– Som jag ser det handlar det om det mest klassiska av motiv: kärlek och pengar, säger åklagare Gunilla Öhlin.

Enligt åklagarens teori ville paret ha kontroll över mark och en viss del av den mördade mannens omfattande verksamheter.

63-åringen sköts när han låg i sin säng, enligt åtalet, och åklagaren misstänker att det var mannen som höll i vapnet, ett hagelgevär som tillhörde den unge mannens familj.

Både mannen och kvinnan nekar till brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".