Foto: Maria Blanco, Sveriges Radio

Stor brist på familjehem i Sörmland

Hans Larsson, styrelseledamot i Familjehemmens förening: Ett familjehem är det absolut bästa.
1:37 min

Den ökade strömmen av ensamkommande flyktingbarn gör att både kommuner och vårdföretag nu slåss om de familjer som kan tänka sig att ta emot ett barn i sitt hem.

– Vi letar ständigt efter nya familjehem, säger Sofia Aveman, som jobbar med att rekrytera familjehem i Eskilstuna. Vi behöver många olika sorters familjehem.

Prognoserna för hur många ensamma barn som flytt till Sverige har skrivits upp i flera omgångar. Den senaste från början på november pekar på att omkring 8000 barn kommer till Sverige nästa år. Det innebär att Sörmlandskommunerna kommer att få ta emot betydligt fler än de räknat med hittills.

Helena Hall Blixt, teamledare för placeringsgruppen i Eskilstuna, berättar att kommunen ständigt är på jakt efter fler familjehem, både för flyktingbarn och för andra barn.

Hans Larsson från Hälleforsnäs, styrelseledamot i Familjehemmens riksförbund, berättar att kulturskillnader och språk kan avskräcka från att ta emot just flyktingbarn.

– Barn brukar lära sig svenska väldigt fort, säger han, men det är svårt att få tag på familjehem.

Många av de äldre ensamkommande flyktingbarnen hamnar på hem för vård och boende, men det är inte helt lyckat, tycker han.

– Ska man känna tillhörighet, så tror jag att ett familjehem är det absolut bästa, säger Hans Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".