Barn i Gnesta fick sköta sig själva

Socialchefen i Gnesta: Det är ett väldigt komplicerat ärende.
2:32 min

Socialnämnden i Gnesta måste skärpa utredningarna kring barn som far illa. Det kräver Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som har gjort en granskning efter en rad klagomål mot kommunen.

Klagomålen mot kommunen kom in under förra året och i våras gjorde IVO en föranmäld inspektion i Gnesta.

Personalen intervjuades och ett antal slumpvis utvalda ärenden granskades. Då upptäcktes flera brister, bland annat att några syskon inte fått den hjälp de behövde.

I syskonens hem fanns stora brister när det gällde mat, hygien och kläder, och barnen fick i stort sett sköta sig själva. Men när socialnämnden föreslog att barnen skulle placeras i familjehem, sa deras förälder nej till det. Istället fick ett av barnen en kontaktfamilj, som inte kunde tillgodose barnets behov.

Till slut, efter flera år, omhändertogs barnen enligt LVU, lagen om vården av unga.

IVO anser att kommunen varit för passiv och inte gjort tillräckligt för att ge barnen en trygg uppväxt.

Socialchefen Marja Kanuna säger att kommunen bedömde att det inte fanns tillräckligt mycket som talade för ett omhändertagande, trots bristerna i hemmet. För att kunna göra ett tvångsomhändertagande enligt LVU måste kommunen ansöka om det i domstol.

– Alla ärenden håller inte i rätten, utan då måste man hitta olika lösningar för att stötta familjen, säger hon.

Samtidigt är hon självkritisk.

– Man kanske skulle ha tagit till tvångsåtgärder innan.

Myndigheten är också kritisk till att socialnämnden i flera ärenden har missat att skriva ner vilka datum de har gjort sina bedömningar.

Det innebär att det inte går att se om barnens behov av skydd har bedömts när anmälan kommit in. I ett fall saknades också en plan för barn som placerades i familjehem.

Socialnämnden har sagt att rutiner och checklistor håller på att upprättas, något som enligt lag skulle ha funnits redan år 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".