Bönbruschetta. Foto: Malin Randeniye.

Bönor och linser i Mat med Malin

Vår matinspiratör Malin Randeniye reder ut begreppen kring baljväxter.

Vad är en baljväxt egentligen, är den god och behöver vi äta dem överhuvudtaget?

I matlagningen brukar man prata om baljväxter som bönor, kikärtor och linser och oftast menar man då de torkade och kokta varianterna av dessa men även färska eller frysta varianter förekommer.

Baljväxter innehåller en bra sammansättning av proteiner, mineraler och inte minst fibrer. Dessutom är baljväxter billig mat, menar Malin.

– En annan bra sak med baljväxter är att de kan ersätta köttets proteiner i vegetarisk mat men det allra bästa är att det finns så mycket goda saker man kan laga av baljväxterna, säger Malin.

Det finns en myt att man skulle blir gasig i magen om man äter av baljväxter, men den stämmer inte riktigt menar Malin.

– Om man blir gasig i magen av baljväxter är det för att man har på tok för lite fibrer i sin mat i övrigt så att ens tarmflora inte är van vid fibrer. Idag äter vi generellt sätt mer fibrer än vad vi gjorde för 15-20 år sedan så de flesta upplever inte några besvär av baljväxter.

– Vet man med sig att man är dålig på att äta grönsaker eller fullkorn så kan man börja med en mindre mängd baljväxter så får man inga bekymmer från magen, säger Malin.

Hon bjuder på recept på några av sina favoriträtter med baljväxter. Det blir allt från tacogratäng till sydostasiatiska linsgrytor och italienska bönbruschettas.

Många baljväxter kan man köpa färdigkokta på konservburk men vill man ha ett större utbud kan man köpa torkade baljväxter och koka själv.

De flesta baljväxter behöver blötläggas över natten och sedan koka minst en timma men då kan man å andra sidan koka upp en stor sats och som man sedan fryser in och sedan plockar fram efter behov.

En nyhet i bönhyllan är en sorts förkokta, torkade baljväxter som blir färdiga på 5 minuter. Då kan man också bestämma själv om man vill ha dem mjukkokta eller med lite mer tuggmotstånd.

En annan genväg är att använda röda linser, de behöver inte blötläggas och kokar klart på några minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".