Parippu. Foto: Malin Randeniye.

Recept: Parippu – linsgryta från Sri Lanka

2,5 röda linser

4-5 dl vatten

½ tsk salt

50 g bladspenat

2 vitlöksklyftor

1 msk neutral rapsolja

2 msk  gult currypulver

½ krm chili pulver

Skölj linserna noga tills sköljvattnet inte längre är grumligt.

Häll på vatten, salt och spenat och låt det koka upp.  

Skala och skiva vitlöken.

Hetta upp olja på medelstark värme i en stekpanna och lägg i vitlök, curry, chili och fräs under omrörning tills vitlöken är mjuk och gyllene.

Tillsätt kryddblandningen i linsgrytan och rör om.

Sänk värmen till medelsvag värme, sätt på locket och låt vattnet koka in.

Provsmaka så att linserna är mjuka annars tillsätt lite mer vatten och koka tills linserna är mjuka. Toppa med lite färsk spenat och servera med ris.  

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".