Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Recept: Vegetarisk tacogratäng

Publicerat måndag 10 november 2014 kl 15.34
Vegetarisk tacogratäng. Foto: Malin Randeniye.

Detta är den bästa varianten av vegetarisk taco, även personer som inte är några grönsaksätare i vanliga fall brukar älska den här, enligt vår matinspiratör.

4 personer 

Ugn 225 °C

2 stora morötter

1 burk (400/240g) kidney bönor eller motsvarande mängd hemkokta kidneybönor

1 stor gul lök

1 msk olja

½ påse taccokrydda eller 1 msk rökt paprikapulver, 1 msk spiskummin och 1 tsk salt.

1 burk krossade tomater

2 dl crème fraiche med paprika och chili smaksättning

1 dl riven ost

Tillbehör

Blandade grönsaker och valfritt tacobröd eller majschips.

Värm ugnen till 225 °C. Skala och grovriv morötterna, skala och grovhacka löken. Fräs morötter och lök i oljan i en gryta tills de mjuknat något.

Skölj bönorna väl och tillsätt dem i grytan. Tillsätt kryddorna och rör om så den blir jämnt fördelad i blandningen.

Tillsätt krossade tomater och låt puttra i ca 2-3 minuter. Häll blandningen i en ugnsfast form.

Bred ut crème fraichen över blandningen och strö över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills gratängen blivit gyllene.

Ansa och skär grönsakerna i stora stavar eller i grova tärningar och lägg upp i olika skålar tillsammans med tacobröd eller majschipsen.

Servera allt tillsammans i en härlig tacomiddag.

/Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".