Arbetslös
Foto: TT

Marginell minskning av arbetslösheten i Sörmland

Arbetslösheten i Sörmland minskade något i oktober jämfört med samma månad förra året. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen.

Antalet arbetslösa var drygt 10 procent i oktober, vilket är en marginell minskning jämfört med förra året.

Eskilstuna har länets högsta arbetslöshet med nästan 14 procent och där har arbetslösheten minskat något och Flen son har den näst högsta arbetslösheten där har den legat stilla.

Trosa och Gnesta hade länets lägsta arbetslöshet med 4,5 respektive 5,4 procent.

Bland ungdomar har arbetslösheten minskat mer, den låg på 20 procent, jämfört med knappt 23 samma månad förra året.

230 färre fick arbete i oktober jämfört med samma månad förra året. Gnesta och Trosa hade länets lägsta ungdomsarbetslöshet med 12 respektive 13 procent. Högst ungdomsarbetslöshet hade Eskilstuna med 24 procent och Vingåker med 23 procent.

Antalet inskrivna arbetslösa har främst minskat i gruppen som varit arbetslösa under en kortare tid än sex månader. Av arbetsförmedlingens inskrivna har 3 150 personer ett arbete med stöd. Det var 100 fler än oktober 2013

290 personer varslades i oktober vilket var relativt många en enskild månad, enligt arbetsförmedlingen. Flest varsel berörde tillverkningsindustri, parti- och detaljhandel och uthyrningsverksamhet och inom fastighetstjänster.

Hittills under året har 960 personer berörts av varsel och det var 260 färre jämfört med samma period 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".