Mälarsjukhuset
Foto: Maria Blanco/Sveriges Radio.

Inga riktlinjer kring allergi och narkosmedel

Allergikern Dennis Berglund: Man riskerar livet för ett litet ingrepp.
5:35 min

Det finns inget förbud inom landstinget mot att ge narkosmedlet propofol till allergiker. Det säger den ansvariga klinikchefen.

Här om dagen berättade vi om en jordnötsallergiker som fick tre hjärtstopp efter att ha sövts med propofol på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– När det gäller alla läkemedel som vi använder när vi söver och bedövar finns det kontraindikationer när vi inte ska använda läkemedel, men det är liksom en pusselbit. Sedan finns andra pusselbitar. Man gör riskbedömningar utifrån den sjukdomshistoria patienten har och vilket ingrepp som ska göra, säger chefen för anestesikliniken på Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukhuset, Marie Fahlgren Brodin.

Det innebär att jordnöts- och sojaallergiker ibland kan få narkosmedlet propofol, trots att det står i läkemedelsregistret FASS att propofol inteska ges till patienter med den typen av allergi.

Katrineholmaren Dennis Berglund fick först beskedet att han inte kunde sövas med propofol eftersom han är jordnötsallergiker. Men sen sövdes han med propofol iallafall, eftersom narkosläkaren som sövde honom ansåg att det var relativt riskfritt i hans fall.

Men Dennis Berglund, som är i 30-årsåldern och frisk i övrigt, fick tre hjärtstopp.

– Man känner ingen tilltro till sjukvården direkt. Man riskerar livet för ett litet ingrepp. Det är inte så tryggt.

Dennis Berglund skulle få magmunnen vidgad, men ingreppet blev aldrig utfört.

Han har inte fått veta om det var allergin eller något annat som orsakade hjärtstoppen. Han har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Anestesichefen och narkosläkaren Marie Fahlgren Brodin vill inte uttala sig om det här enskilda fallet, men säger att det har utretts. Hon säger att det alltid finns risker att sövas.

-- För den enskilde patienten är det skrämmande när en sådan sak har hänt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".