Sparbössa. Foto: Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Den rödgröna partierna i Eskilstuna sänker skatten med fem öre 2015. Foto: Henrik Montgomery/TT.
Joel Hamberg, V, Magnus Johansson, MP och Jimmy Jansson, S. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Joel Hamberg, V, Magnus Johansson, MP och Jimmy Jansson, S. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Skatten i Eskilstuna sänks nästa år

Jimmy Jansson, (S): Vi sänker skatten utan att vi avstår prioriteringar i välfärden
6:15 min

I Eskilstuna kommer skatten nästa år att sänkas med ytterligare fem öre. Det har den rödgröna majoriteten bestämt.

Igår presenterade Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet sina prioriteringar jämfört med den budget som lades fast i juni. Skatten sänktes i år med fem öre. Nu sänks den med lika mycket 2015. 

Budgeten bygger på en befolkningsökning med 1100 invånare vilket är 200 fler än vad de rödgröna räknade med i somras. 

– Kommunen ligger ganska högt jämfört med andra jämförbara kommuner. Eskilstuna växer och sedan i juni har Eskilstuna vuxit med 200 personer som motsvarar nio miljoner i skatteintäkter och nio miljoner kronor är vad det kostar att sänka skatten fem öre. I och med att vi blir fler som är med och betalar och delar på ansvaret kan vi också sänka skatten något utan att vi måste avstå prioriteringar i välfärden, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

Bland annat vill de rödgröna partierna framförallt göra insatser för att få folk i sysselsättning och minska beroendet av försörjningsstöd. Inom det området satsar partierna 30 miljoner jämfört med tidigare förslag i maj eftersom kostnaderna ökat, ytterligare 25 miljoner satsas på vård av barn och unga och administrationen ska minska med 20 miljoner under en femårsperiod.

En nyhet är att de rödgröna satsar två miljoner på att inrätta uppemot åtta socialarbetare som är ute på fältet, i centrum och i olika stadsdelar, ökat öppethållande på fritidsgårdar på loven och extra fokus på tjejer.

Fältassistenterna togs bort för omkring tio år sedan. Kommunalrådet Jimmy Jansson erkänner idag att det var ett misstag att ta bort dem.

– Ja, det måste man nog nästan säga. Det var nog inte helt genomtänkt. Vi har gjort en mellanåterställare, de jobbar ute på skolorna, men nu ser vi att det är läge, vi gör en kraftfull ansträngning när det gäller socialpolitiken. Det är personer som ska vara ute bland ungdomarna och fånga dem,s e dem tidigt och sätta in åtgärder tidigt. Vi vill också ha mer vård på hemmaplan och vi vill jobba med föräldrarna.

Den styrande majoriteten prioriterar framförallt jobben och vill på olika sätt dämpa de negativa effekterna. Mer pengar satsas på fler yrkesutbildningsplatser och feriepraktikjobb.

– Vår stora utmaning är att få människor på banan igen istället för att lägga så mycket pengar på försörjningsstöd och missbruksvård, säger Jimmy Jansson.

Många av de budgetförslag som lades fram i maj finns kvar i novemberprioriteringarna. Bland annat vill de rödgröna utreda om personer med försörjningsstöd kan studera på Komvux, de vill satsa på sommarjobb till unga i årskurs nio och andra året på gymnasiet, vilket är ett förslag som Vänsterpartiet fick med i maj och de vill också att fler ska kunna gå yrkesutbildning och Komvux.

De rödgröna vill att 300 arbetslösa per år ska få jobb och lön under en begränsad period istället för försörjningsstöd, så kallade traineejobb. 

– En viktig insats är att det finns tillräckligt med yrkesutbildningar. Vi ser hur näringslivet och många arbetsgivare vittnar om att de inte hittar rätt kille eller tjej för jobbet och samtidigt har vi 10 000 personer hos arbetsförmedlingen, då har vi ett systemfel. Då måste vi fråga oss hur vi läker det gapet. Då lägger vi mer resurser på yrkesutbildningar och trainee är ett annat exempel.

Inom skolans område förstärker de rödgröna partierna den ekonomiska ramen för grundskolan med ytterligare knappt nio miljoner, gymnasieskolan med sju, förskolan med drygt tre. Bemanningen ska "optimeras efter barnens behov" och partierna vill skapa fler förskoleplatser. Den tidigare satsningen på IT-pedagogik fortsätter och kommunen ska fortsätta att förbättra läsvanorna i de lägre åldrarna.

– Vi vill se till att så många som möjligt klarar gymnasiet och jobba tidigt med barnen, en bra grundutbildning oavsett vilka föräldrar man har. 

Inom äldreomsorgen ska bemanningen stärkas med ytterligare tio miljoner kronor. De rödgröna skriver i sitt förslag att det förutsätter att bemanningen ”optimeras”. De räkna med att det ska frigöra resurser för fler tjänster.

Fler deltider och vikariat ska omvandlas till heltider om de anställda vill öka sysselsättningsgrad. Olika föreningar där gamla är med ska få bättre och mer lämpliga lokaler. Det är en fråga som ska utredas av kommunen tillsammans med kommunens pensionärsorganisationer. Majoriteten lägger ytterligare pengar på att insatser enligt LSS, lagen om stöd och service. 

Det tidigare aviserade förslaget om att det ska byggas minst 5000 bostäder de kommande 15 åren ligger fast och kommunen ska arbeta för en effektivare process för bostadsbyggande där bolagsorganisation och kommunorganisation ses över. Vad det innebär är oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".