Studsvik förlorar tillstånd efter explosion

"Måste hitta en lösning så personalen kan känna sig trygg"
3:45 min

Strålsäkerhetsmyndigheten drar in kärnteknikföretaget Studsvik Nuclears tillstånd för förlängd provdrift av pyrolysanläggningen efter explosionen i somras.

Pyrolysanläggningen är byggd för att hantera kärnavfall från bland annat Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås. Här hettas radioaktivt avfall upp i en syrefri miljö tills det omvandlas till uranrik aska.

I somras antändes gaser i anläggningen och det blev en explosion. 
 
Den utredning som Studsvik låtit göra av händelsen visar på brister i anläggningens konstruktion. Strålsäkerhetsmyndigheten, som läst utredningen, anser att bristerna är så allvarliga att anläggningen måste stängas tills vidare.
 
-- Anläggningen, som vi bedömer den nu, är inte säker. Och då får man inte köra den, säger Emil Jorpes, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han säger att explosioner som den i somras kan utsätta personalen för hälsofarliga radioaktiva partiklar.

– Då kan du till exempel andas in det, om det finns ett uranpulver i luften.

Så om man fortsätter använda pyrolysanläggningen kan det finnas fara för att människor utsätts för radioaktiv strålning?

– Ja, de som arbetar där, ja. Vi bedömer inte anläggningen som säker i dagsläget och det är det som är orsaken till att vi har dragit in tillståndet för provdrift av pyrolysen.

Explosionen i somras inträffade på kvällen, men om den hade inträffat dagtid, när det fanns personal i lokalen, hade det kunnat gå illa, enligt Studsviks affärsområdeschef Mats Fridolfsson.

– Så är det, och det är inget vi sticker under stol med. Vi måste hitta det här felet och hitta en lösning på det, så att personalen kan känna sig säker på sin arbetsplats, säger Mats Fridolfsson.

Det har varit problem med pyrolysanläggningen tidigare. Förra hösten blev det en okontrollerad tryckstegring, eller en mindre explosion, i samma komponent som exploderade i somras. Och när Strålsäkerhetsmyndigheten kontrollerade anläggningen i våras upptäckte myndigheten en rad brister.

Mats Fridolfsson medger att Studsvik skulle kunna ha gjort mer för att undvika explosionen i somras.

– Hade vi gjort en djupare neddykning i systemet vid den tiden hade vi kanske hittat det här konstruktionsfelet, säger han.

Innan provdriften får återupptas igen måste Studsvik söka ett nytt tillstånd hos myndigheten. Anläggningen har inte varit i drift sedan explosionen i somras och Mats Fridolfsson tror att det kommer ta tid innan felet kan åtgärdas. Ekonomiskt har det ingen större betydelse eftersom företaget har försäkringar mot fel och driftsstopp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".