Manar tittar på sin gravida mage. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Manar oroar sig för framtiden. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Statslös i Sörmland riskerar utvisning

Victors mamma: Det finns ingen framtid i Libanon
1:50 min

Efter att Victors mamma fått avslag på sin asylansökan ska han nu utvisas till mammans hemland Libanon, men där vill de inte kännas vid honom.

I Sörmland finns Victor som är tre år gammal och statslös.

Just nu pågår FN-organet UNHCRs kampanj mot statslöshet. I Sverige är hittills i år statslösa den tredje största flyktinggruppen efter Syrien och Eritrea och nästan 2000 av dem är barn som saknar medborgarskap.

I Libanon bor tiotusentals statslösa personer, många av dem barn, där de flesta kommer från Syrien och Palestina. Det kan innebära ett liv utan utbildning, arbete och rättigheter, enligt UNHCR.

Victor, som går på en förskola i Sörmland, föddes i Frankrike 2011, hans pappa är egyptier och föräldrarna är inte gifta. Trots att hans mamma Manar har födelsebevis, anser den franska ambassaden inte att det finns något registrerat om hans födelse och enligt libanesisk lag kan man inte registrera ett barn utom äktenskapen.

Både Migrationsverket och Migrationsdomstolen har avslagit hennes ansökan och Migrationsöverdomstolen tänker inte pröva fallet. Nu är ärendet överlämnat till gränspolisen eftersom Migrationsverket bedömer att det bästa för Victor är att han följer med sin mor till Libanon.

Migrationsverkets enhetschef Karin Fährlin vill inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger att det är lättare att ordna ett medborgarskap till ett barn på plats i Libanon, trots att man i utredningen konstaterat att det att det inte går att registrera ett barn där, som är född utom äktenskapet och att pappan är från ett annat land.

Manar är höggravid och väntar tvillingar med Victors pappa i januari och hon berättar att hon känner sig hotad av sin familj i hemlandet. Det finns ingen framtid för dem i Libanon säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".