Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Polisen i Sörmland lyckas dåligt med satsningen på livsstilskriminella

"Det måste prioriteras"
1:48 min

Sedan ett par år tillbaka satsar polisen på att stoppa så kallade livsstilskriminella, men det lyckas polisen olika bra med i olika delar av landet.

I Sörmland har effekterna av polisens arbete lett till att det hittills i år dömts ut kortare fängelsestraff än på andra håll.

Per- Erik Andersson, poliskommissarie vid Hallandspolisen, är nationellt ansvarig för projektet och han är inte nöjd.

– Det här måste bli prioriterat. Vill man på något sätt bryta brottskurvor så ska de här individerna prioriteras och de ska lagföras, de ska sitta i fängelse för de begår i vart fall inga brott när de sitter i fängelse, säger han.

Polisen har satsat särskilt sedan 2012 på att få stopp på så kallade livsstilskriminella och ett sätt är helt enkelt att de döms till fängelsestraff där kriminalvården och kommunen har möjlighet att gå in med åtgärder för att stoppa det missbruk som ofta är grunden till brotten.

Därför har Per-Erik Andersson, plockat fram siffror på omfattningen av fängelsestraff som dömts ut till livsstilskriminella i år och resultaten mellan de olika polismyndigheterna är skiftande.

I Sörmland har bara fem månaders fängelse dömts ut totalt för de som personer som har dömts fram till september i år. Det ska jämföras med Halland där nio år dömts ut sammanlagt.

Med livsstilskriminell menas den grupp personer som hela tiden begår nya brott. De är en liten del av alla brottslingar, men står för en oproportionerligt stor del av den sammanlagda brottsligheten. Därför ar de en viktig grupp att satsa på, enligt Per- Erik Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".