Missbrukarvård. Foto: Claus Gertsen/Scanpix.
Sörmlandspolisens satsning har fått livsstilskrimminella att bryta med sitt missbruk. Foto: Claus Gertsen/TT.

”Att hjälpa livsstilskriminella är ett lågsiktigt arbete”

Mikael Backman: Jag skulle vilja påstå att vi i Sörmland har lyckats bra.
1:33 min

Sörmland hör till de län där man lyckats bra med att få så kallade livsstilskriminella att bryta med sitt narkotikamissbruk och byta livsstil. Det säger den tillträdande polischefen i Sörmland Mikael Backman.

Per-Erik Andersson vid Hallandspolisen nationellt ansvarig för polisens satsning på det här, har i P4 Sörmland kritiserat effekterna av Sörmlandspolisens arbete som lett till att korta fängelsestraff dömts ut i Sörmland, jämfört med 20 gånger så långa straff i Halland under samma period i år.

Men Mikael Backman säger att det är ett långsiktigt arbete.

– Att på lång sikt att försöka förmå den kriminella att upphöra med kriminallitet och jag skulle vilja påstå att vi i Sörmland har lyckats bra med det.

Livsstilskriminella är en grupp vaneförbrytare som begår många stöldbrott, vanligtvis på grund av ett missbruk. Sedan 2012 har polisen satsat särskilt på, att få stopp på den typen av brottslighet.

Men längden på de fängelsestraff som dömts ut till och med september i år skiljer sig åt väsentligt.

I Sörmland har bara fem månaders fängelse dömts ut, i Halland drygt nio år. Att orsaken skulle vara ett bristande stöd från polischefen tror inte Mikael Backman.

– Vår punktmarkering har prioriterats. Och antalet månader i fängelse är ett rätt så trubbigt verktyg när det gäller effekterna av den här satsningen.

Och visst kan man avhålla dem från brott en tid genom att döma dem till fängelse, säger Mikael Backman, men det viktigaste är att hjälpa dem att byta livsstil och bryta sitt missbruk, där polisen i Sörmland har ett bra samarbete med kommunerna, landstinget och kriminalvården, säger han.

– Vårdinsatserna för att komma ifrån sitt missbruk, är ganska stor, att hitta bostäder och sysselsättning. Det här är ett problem för samhället i stort, inte bara för polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".