Björn Littmark, rekor för SFI i Nyköping
Foto: Johanna Cederblad Sveriges Radio

Bussbiljett-byråkrati stoppar SFI-undervisning

"Det händer inget"
1:42 min

Kursen för nyanlända i svenska har inte kunnat starta i Nyköping. Orsaken är att de inte kunnat få bussbiljetter från Migrationsverket för att ta sig till skolan. 

– Det händer ingenting. Nu har vi tagit ett beslut själva här att Campus Nyköping bekostar busskortet, säger Björn Littmark, rektor för SFI i Nyköping.

På asylboendet Emtnäs, drygt en mil utanför Nyköping, bor flera flyktingar som fått uppehållstillstånd och som därmed har rätt och skyldighet att delta i svenskundervisning. Men hittills har inte kursen kunnat starta, eftersom eleverna inte kunnat få bussiljetter och inte heller har råd att bekosta resorna med sina dagersättningar.

Det är likadant på andra håll i Sörmland. I Eskilstuna berättar biträdande rektor Veronica Haugdahl att eleverna som bor på exempelvis Hållsta asylboende individuellt måste ansöka om bussbiljetter genom att ta sig till Migrationsverket i Flen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".