Grindarna utanför Volvos fabrik i Eskilstuna. Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.
Foto: Jacob Hansson/Sveriges Radio.

1000 anställda ska bort på Volvo CE

Jörgen Svenningsson, produktionschef: Vi ser över effektiviteten i hela vår verksamhet.
1:24 min

1000 anställda inom Volvo Construction Equipment i världen ska bort. Det är en del av Volvos sparpaket, men verksamheten i Eskilstuna kan undgå varsel.

I dag fick de anställda på Volvo i Eskilstuna information om den översyn som görs inom tre delar av Volvo, bland annat inom lastmaskintillverkaren Volvo Construction Equipment.

Jörgen Svenningsson, produktionschef för Europafabrikerna säger att han tror att fabriken i Eskilstuna kan undvika uppsägningar.

– Vi går ur tre produksortiment och startar ett effektiviseringsprogram. Fabriken i Polen kommer att läggas ned och vi ser över effektiviteten i hela vår verksamhet.

Kommer verksamheten i Eskilstuna att drabbas?

– Vi pratar om 1000 personer inom VCE globalt. Det blir en del som kommer att drabba Sverige. Som vi ser det nu kommer vi att kunna undvika varsel i Eskilstuna.

Volvo avvecklar utveckling och tillverkning av grävlastare och väghyvlar av varumärket Volvo i Europa, Nordamerika och Sydamerika. Istället ska produkterna tillverkas av Volvo CE:s kinesiska bolag SDLG.

Tillsammans med ytterligare effektiviseringar ska det sammanlagt minska antalet anställda med 1000 personer, varav de flesta i Polen, USA och Brasilien.

Enligt Volvo är produktionen av grävlastare och väghyvlar mycket tekniskt avancerade och högt specialiserade och Jörgen Svenningsson, produktionschef, säger att det är för dyrt att tillverka i förhållande till efterfrågan.

Eftersom produktionen av grävlastare upphör i Europa läggs fabriken i Wroclaw i Polen ned.

Volvo CE har verksamhet på fyra orter i Sverige. Det är Braås, Hallsberg, Arvika och Eskilstuna.

Såväl tjänstemän som anställda på fabrikssidan innefattas av planerna, men hur många anställda på vardera orten som kommer att drabbas är oklart.

Eftersom Jörgen Svenningsson bedömer att varsel av fast anställda kan undvikas, så skulle det betyda att antalet anställda bantas genom pensionsavgångar och/eller att avtal som går ut inte förlängs.

Förhandlingar med fackklubbarna ska nu ske och besked om hur det slår mot fabriken i Eskilstuna mer i detalj väntas före jul, enligt Jörgen Svenningsson.

Kina Wileke, pressansvarig inom Volvokoncernen, säger till P4 Sörmland att 100-150 anställda på de fyra fabrikerna inom Volvo CE i Sverige berörs.

– Vi försöker undvika varsel i så stor utsträckning som möjligt, men det är för tidigt att säga något nu.

Metallklubbens ordförande, Bert Thulin:

– Vi har fått information under dagen om beslutet. Men det här känns inte som katastrof eller ett olösligt problem, vi har varit med om betydligt värre, säger han till TT.

Han tror inte att det behöver vara så många som drabbas, inte minst eftersom det kan finnas möjlighet att lösa övertalighet med naturliga avgångar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".