Centerpartiet får gehör för mobila team i landstinget

Mattias Claesson (C): Det är bättre om läkaren kommer till hemmet.
4:35 min

Att låta läkare åka hem till äldre med stora vårdbehov, i stället för att äldre människor ska behöva åka in till sjukhuset eller vårdcentralen, kan både öka vårdkvalitén och spara pengar.

Det visar flera försök i landet som genomförts inom ramen för en femårig nationell satsning.

Mobila geriatriska team är något som Centerpartiet i landstinget velat ha i flera års tid, och under valrörelsen drev partiet att man ville införa team bestående av bland annat en sjuksköterska och en läkare som skulle vara knutna till alla de 27 landstingsdrivna vårdcentralerna i länet.

– Vi tror att det blir bättre om läkare och så vidare, kommer hem till hemmet och gör besök och även kan se hur det ser ut. Och för dem som bor på landsbygden är det idag en heldagsupplevelse att ta sig till och från ett sjukhus.

Landstinget Sörmland kommer att utreda olika modeller av mobila lösningar under nästa år och sedan satsa 20 miljoner kronor på att införa dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".