Kommunhuset i Flen. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Konkurrensverket fortsätter granska skolkonsultaffären i Flen

Konkurrensverket är inte nöjd med Flens kommuns förklaring till varför konsultbolaget anlitades utan upphandling.

I september avslöjade P4 Sörmland att Flens kommun köpt in konsulttjänster för nära en miljon kronor, utan att öppna upp för konkurrens. Konsulterna coachar kommunens lärare i så kallat synligt lärande.

Enligt kommunen är konsultbolaget unikt, eftersom det har en särskild licens från den kände skolforskaren John Hattie. Det är också den förklaringen som kommunen har gett till Konkurrensverket, som påbörjade en granskning av affären efter P4 Sörmlands rapportering.

Men Konkurrensverket nöjer sig inte med den förklaringen, utan vill nu veta om kommunen har undersökt vilka andra konsulter som finns på marknaden.

Om kommunen inte ger en tillfredsställande förklaring kan Konkurrensverket vända sig till domstol med en begäran om att kommunen ska betala upphandlingsskadeavgift.

Konkurrensverket har också inlett en utredning mot Norrköpings kommun, som köpt in tjänster från samma bolag, utan upphandling.

Även Valdemarsviks kommun har köpt tjänster från bolaget, med hänvisning till bolagets särskilda licens. I det fallet har Konkurrensverket inte tagit ställning till om någon utredning ska göras.

Skolkonsulternas föreläsningar kostar uppåt 60 000 kronor om dagen, betydligt mer än många andra i branschen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".