Vingåker-skylt vid tågstationen. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.
Val 2014

Rödgrön koalition i Vingåker får stöd av Folkpartiet

Lars-Gunnar Karlsson, FP: Det blev inte som vi hade tänkt oss.
2:20 min

Koalitionen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att styra Vingåker den kommande mandatperioden.

Att det blir ett rödgrönt styre står klart sedan Folkpartiet gått med på en valteknisk samverkan med koalitionen.

Med stöd av Folkpartiet och genom att Kristdemokraterna bestämt sig för att lägga ner sina röster i måndagens val av bland andra kommunfullmäktigeordförande, så kommer den posten att hamna hos koalitionen. Det innebär att koalitionen får majoritet för sina förslag i kommunfullmäktige.

– Vi tyckte att samarbetet med alliansen inte blev riktigt som vi hade tänkt oss, säger Lars-Gunnar Karlsson, Folkpartiet. De övriga partierna förlitade sig på att vi skulle få stöd från Sverigedemokraterna och en politisk vilde, och det tilltalar inte oss i Folkpartiet över huvud taget.

Turerna har varit många och det såg ett tag ut som att det skulle bli en 5-partiallians, med bland andra Sverigedemokraterna, som skulle styra Vingåker. Men alla visade sig inte vara överens.

Anneli Bengtsson, Socialdemokraterna, tycker att hennes parti och Folkpartiet har en hel del gemensamt.

– Vi står väldigt nära varandra ideologiskt och i många av våra frågor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".