Ur Tjuvarnas Jul. Foto: Baldur Bragason.
Ur Tjuvarnas Jul. Foto: Baldur Bragason.

Höga betyg till Roy Andersson och till Tjuvarnas Jul

En duva satt på en gren och funderade, Tjuvarnas Jul, Marias Väg och Dum och Dummare 2
4:14 min

Magnifika scener ger högsta betyg till Roy Anderssons prisbelönta film, En duva satt på en gren och funderade. Magin i Tjuvarnas Jul får också fint betyg.

Årets fjärde betygsfemma för min del går till Roy Anderssons nya film En duva satt på en gren och funderade över tillvaron. För den som känner till lite om Roy Anderssons filmande går det inte att ta miste. De glåmigt färgade miljöerna och människorna, långsamheten och de tablåliknande scenerna, ofta riktigt häftigt byggda och utan klipp.

Det finns en speciell scen som gör att jag sätter högsta betyg på Roys nya film - en scen där vi är på en bar, det kan vara en nutida bakgata eller femtiotal. Utanför kommer marscherande karoliner och ställer upp dörrarna och kommer in och kräver respekt. Sen kommer kungen, Karl den tolfte, på häst in i baren. Scenen är elva tolv minuter lång och det tog två månader att göra den. I min svenska filmhistoria har den en given plats.

Men det kommer fler bra scener i filmen. Några passerar med en axelryckning, andra är roliga, ett fåtal vackra. Jag ger en femma till En duva satt på en gren och funderade.

Tjuvarnas Jul blev en uppskattad julkalender för några år sen. Nu kommer filmen, som tar vid där julkalendern slutade.

Charlie har fått ett hem hos Kurre, ficktjuven, och de delar ut klappar till fattiga i filmens inledning. Sen får Kurre och Gerda ett barn och då känner sig Charlie utanför. Hon är ju inte deras riktiga barn, tänker hon. Då kommer en trollkarl på besök, och hon känner att det är något speciellt med honom. Trollkarlens dotter är magisk.

Här har svensk film äntligen lyckats att göra något häftigt, spännande med ett allvar i botten. Jag gillar filmen som spelats in på Skansen, och där har man fått mycket av miljöerna gratis. Det trollska glider mellan husen. Jag ger en fyra i betyg till Tjuvarnas Jul - med titeln Trollkarlens dotter.

Marias Väg är en tysk film om 14-åriga Maria som ska konfirmeras. Hon har en hårt troende katolsk mamma som tycker att rock och popmusik är satans musik och att dans och kontakt med pojkar kan leda till fördärv.

Filmen är svårsmält, den är långsam och malande och Marias Väg i filmen följer Jesus väg i Bibeln. Filmen ställer existentiella frågor, den är lite jobbig att se, men är välgjord och är skoningslös med ypperligt skådespel i huvudrollerna.

Jag ger en fyra i betyg till Marias Väg, men rekommenderar den inte till den som vill koppla av på bio.

Dum och Dummare 2 med Jim Carey och Jeff Daniels i huvudrollerna, precis som för 20 år sen, är en film som svänger mellan kul galenskap och riktigt dålig kiss- och bajshumor för vuxna.

Eftersom den amerikanska genren inte är min favoritgenre blir betyget en tvåa. Den räddas av Jim Careys intensiva närvaro i vissa stunder, och en del skruvad skämt. Men här finns också en hel del vi sett förut och en hel del som inte är så kul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".